Beata Szydło straci stanowisko? Zmiany na czele PiS przesądzone

Po wyborach lokalnych i kongresie partii PiS ma być gotowy na wybory prezydenckie.

Publikacja: 12.08.2024 04:30

Beata Szydło straci stanowisko? Zmiany na czele PiS przesądzone

Foto: European Union 2024 - Source : EP/ Philippe BUISSIN

W PiS trwają przygotowania do wyborów prezydenckich, które uznawane są przez władze partii za najważniejsze od czasu wyborów parlamentarnych w 2023 roku. Obejmują one nie tylko wybór kandydata na prezydenta – ogłoszenie tej decyzji to kwestia października albo listopada tego roku – ale też przygotowanie struktur i całej partii do wyborów. Ich elementem jest jesienny kongres, który odbędzie się najpewniej jeszcze przed ogłoszeniem decyzji o kandydacie na prezydenta.

Pytamy jednego z naszych rozmówców z władz PiS, czy jesienny kongres oznacza – poza opisywanymi już w mediach (przez „Wirtualną Polskę” i „Gazetę Wyborczą”) zmianami na funkcjach wiceprezesów partii i reorganizacji też wybory na funkcję prezesa. Zdaniem WP stanowiska mogą stracić obecni wiceprezesi: Beata Szydło i Antoni Macierewicz. Wymiana wiceprezesów jest niemal przesądzona w tym momencie. Ale oczywiście jej kształt może jeszcze ulec zmianie.

Czy Jarosław Kaczyński pozostanie prezesem PiS?

Co z Jarosławem Kaczyńskim? Nasi rozmówcy pytani o wybór prezesa jednak zaprzeczają i podkreślają, że jesienią wybory na tę funkcję nie są planowane. Zgodnie z aktualnym planem decyzja o tym, kto będzie prezesem PiS na kolejną kadencję, odbędzie się w 2025 roku. Kaczyński uciął spekulacje co do swojej politycznej przyszłości w marcu tego roku. Wtedy właśnie zadeklarował, że będzie kandydował ponownie. To uspokoiło nastroje w samej partii i zakończyło publiczną dyskusję o sukcesji.

Jacek Nizinkiewicz: Gdyby Kaczyński nie bał się Morawieckiego, PiS mogłoby wygrać

Teraz politycy PiS poza spekulacjami prezydenckimi zajęci są przygotowaniami do wyborów lokalnych w partii. Jak już pisała „Rzeczpospolita”, PiS chce w ten sposób odnowić lokalne struktury i przygotować je do wysiłku w kampanii prezydenckiej.

Wybory lokalne w PiS nie odbywały się od lat, a partia poddana była kilkukrotnym reformom organizacyjnym, zmianom w liczbie okręgów wewnętrznych itd. Stawka wyborów – po kryzysie w sejmiku małopolskim, kłopotach w innych sejmikach i pytaniach o przywództwo Kaczyńskiego – znacznie rośnie. – Wiele frakcji i grup będzie miało okazję się policzyć. W jakimś sensie to będzie test dla Kaczyńskiego, i to w zupełnie nowych warunkach, już rok po utracie władzy – mówi nasz rozmówca z PiS.

Kiedy decyzja PKW ws. sprawozdania finansowego PiS

Zbliżające się Święto Wojska Polskiego 15 sierpnia to tradycyjnie w Warszawie „początek końca” sezonu urlopowego i spowolnienia w krajowej polityce. PiS przygotowuje się na planowaną na koniec sierpnia decyzję PKW w sprawie sprawozdania finansowego partii za 2023 rok. Ugrupowanie szykuje się na negatywną decyzję PKW i konieczność „uzupełnienia” utraconych środków np. poprzez wprowadzenie systemu datków ze strony działaczy.

Sondaż prezydencki: Złe wiadomości dla Szymona Hołowni

Politycy PiS zastanawiają się jednocześnie jak może przebiec operacja połączenia sił z Suwerenną Polską. Władze PiS sygnalizują od miesięcy, że taka konsolidacja prawicy jest celem strategicznym na ten rok.

Polityka
Niskooprocentowane pożyczki dla powodzian? Piotr Zgorzelski: Skandal, nie mieści mi się w głowie
Intel wstrzymuje inwestycje w Polsce i w Niemczech
Powódź w Polsce. Wojska inżynieryjne skierowane do Głuchołazów