Tylko 99 zł za rok czytania.
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Aktualizacja: 20.04.2025 02:57 Publikacja: 22.07.2022 17:00
Foto: materiały prasowe
Restauratorka i blogerka Sabina Francuz bierze pod lupę grecki styl życia, zwłaszcza tamtejszą kuchnię. Podpowiada, na który targ warto się wybrać na Krecie, poleca tawerny w Salonikach położone poza turystycznymi szlakami i tłumaczy, jak rozumieć podejście Greków do życia. Gdy przyjrzymy się mu dokładniej, odkryjemy zdecydowanie więcej niż beztroską powolność typową dla krajów Południa.
Greckie „Siga siga” („Powoli, spokojnie”) jest uznanym tam przepisem na szczęście. Jego podstawa to czas spędzany na niespiesznych rozmowach, żartach i biesiadowaniu w gronie przyjaciół, którzy zapewniają dyskrecję. Właśnie kluczowa rola bliskich ludzi sprawia, że nie da się postawić znaku równości między tym, co robią Grecy, a zachodnim „slow life” czy podejściem, które w Hiszpanii określa się jako „mañana”.
Sława Davida Hockneya działa z magnetyczną siłą. Od pierwszego więc dnia jego wystawa w Paryżu ściąga tłumy, a j...
Rzadko zdarza się spektakl, który przeżywa się w takich emocjach jak „Dziady” Mai Kleczewskiej z teatru w Iwano-...
Wokół modelu opieki nad dziećmi w Szwecji i Norwegii narosło wiele mitów. Wyjaśnia je w swoich reportażach Macie...
„PGA Tour 2K25” przypomina, że golf to nie tylko rodzaj kołnierza czy samochód.
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Kluczem do rozwoju emocjonalnego dziecka jest doświadczenie, a nie informacja – wyjaśnia Jonathan Haidt.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas