Dario Bressanini i Beatrice Mautino. Prawdy i mity o GMO. Co kryje się w naszym jedzeniu

Marchewka przypomina nam, że wszystko, co jemy, przeszło modyfikacje genetyczne, nawet bardzo daleko idące. Mutacje występują w sposób ciągły i stanowią główną siłę napędową ewolucji, także gastronomicznej.

Publikacja: 29.01.2021 18:00

Pierwsze marchewki, które jedli Europejczycy, były fioletowe. Dopiero dzięki mutacji genetycznej, kt

Pierwsze marchewki, które jedli Europejczycy, były fioletowe. Dopiero dzięki mutacji genetycznej, która najprawdopodobniej zaszła w XVII w., stały się pomarańczowe

Foto: Matthew Mirkes/University of Wisconsin-Madison

– To pewnie GMO!

– Tak myślisz? Faktycznie, nigdy wcześniej takich nie widziałam.

Pozostało jeszcze 100% artykułu

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Plus Minus
Artysta wśród kwitnących żonkili
Plus Minus
Dziady pisane krwią
Plus Minus
„Dla dobra dziecka. Szwedzki socjal i polscy rodzice”: Skandynawskie historie rodzinne
Plus Minus
„PGA Tour 2K25”: Trafić do dołka, nie wychodząc z domu
Plus Minus
„Niespokojne pokolenie”: Dzieciństwo z telefonem