Wina Mazurka: Pysznych świąt!

O ile wina na Wigilię budzą kontrowersje, bo tradycja niektórym zabrania, to w Boże Narodzenie pić wino wolno, a nawet wypada i w dodatku możemy sobie pozwolić na butelki lepsze, droższe. Problem z dobraniem win jest większy, bo na stoły trafiają dania przeróżne, a wybrnąłem z niego, szukając win, które różnym mięsiwom dadzą radę.

Publikacja: 17.12.2021 16:00

Alois Campole Aglianico, 2018, 79 zł ; Feudo Montoni Nero d’Avola, 2019, 89 zł ; Astroni Piediroso C

Alois Campole Aglianico, 2018, 79 zł ; Feudo Montoni Nero d’Avola, 2019, 89 zł ; Astroni Piediroso Colle Rotondella Campi Flegrei, 2019, 95 zł ; Torre di Terzolan Valpolicella Superiore, 2016, 229 zł

Foto: Winecorner.pl

Na polskich stołach musi pojawić się bigos. Co prawda widziałem na Pomorzu rzekome bigosy z parówkami (brr!), ale zlitujmy się nad sprawcami. Prawdziwy bigos musi być mięsny, w smaku mocno wędzony, pełen grzybów i śliwek, a skoro tak, to cóż może towarzyszyć mu lepiej niż powstające pod Weroną amarone czy valpolicella? Nasza Torre di Terzolan Valpolicella Superiore z 2016 roku już dojrzała, by trafić na stół i ma wszystko, czego potrzebujemy: ciało, by udźwignąć nielekki bigos, owocowe, słodkie nuty, by współgrać ze śliwkami, lekko wędzony, tytoniowy posmak pasujący do wędzonek i wreszcie mnóstwo przypraw i ziół. Maestro, bravissimo!

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Plus Minus
AI nie zastąpi nauczycieli
Plus Minus
„Złotko”: Ludzie, których chciałabym zabić: wszyscy
Plus Minus
„Mistykę trzeba robić”: Nie dzieliła ich przepaść wieku
Plus Minus
„Civilization VII”: Podbijanie sąsiadów po raz siódmy
Materiał Promocyjny
Sześćdziesiąt lat silników zaburtowych Suzuki
Plus Minus
„Z przyczyn naturalnych”: Przedłużyć życie