Tylko 99 zł za rok czytania.
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Aktualizacja: 29.04.2021 14:05 Publikacja: 30.04.2021 18:00
Champagne Devaux Augusta 225 zł Champagne Devaux Cuvée D5 Ans d'Age 334 zł Champagne Devaux Cuvée D5 Millésimé 2009 486 zł
Foto: domwina.pl
Nic dziwnego, w Szampanii robiono wtedy marne kwasiory, które eksplodowały w piwnicach. I tak do samiutkiego końca XVII wieku, kiedy sprytny benedyktyński mnich Pierre Perignon nauczył tubylców, jak wadę przekuć w zaletę. Pojawiają się bąbelki? I świetnie, zamiast kiepskich win czerwonych będziemy robić przednie musujące – nauczał mistrz, czyli dom, Pierre. A jak to się robi dziś? Najpierw wino przez rok fermentuje w stalowej kadzi, potem mieszamy roczniki i szczepy, których do wyboru mamy kilkanaście (zwykle czerwone pinoty noir i meunier oraz chardonnay). Wymieszane wino rozlewamy do butelek, dodając drożdże i cukier, dzięki czemu sfermentuje to po raz drugi, powodując powstanie bąbelków. Wino leżakujące szyjką w dół codziennie się obraca, w końcu usuwa osad i czas na kilkuletnie dojrzewanie. Gotowa butelka kosztuje najmarniej 100 zł – a górną granicą jest nieskończoność – co każe zadać pytanie, co pijemy: wino czy przepustkę do snobistycznego, lepszego świata?
Sława Davida Hockneya działa z magnetyczną siłą. Od pierwszego więc dnia jego wystawa w Paryżu ściąga tłumy, a j...
Rzadko zdarza się spektakl, który przeżywa się w takich emocjach jak „Dziady” Mai Kleczewskiej z teatru w Iwano-...
Wokół modelu opieki nad dziećmi w Szwecji i Norwegii narosło wiele mitów. Wyjaśnia je w swoich reportażach Macie...
„PGA Tour 2K25” przypomina, że golf to nie tylko rodzaj kołnierza czy samochód.
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Kluczem do rozwoju emocjonalnego dziecka jest doświadczenie, a nie informacja – wyjaśnia Jonathan Haidt.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas