Teresa Siudem: Nowe obowiązki dla gastronomii

W lipcu znikną z rynku jednorazowe talerze, sztućce, plastikowe słomki. A za inne produkty z tworzyw sztucznych trzeba będzie dodatkowo zapłacić. Czy to rozwiąże problem z odpadami? To jedynie drobny kroczek do przodu, ale zdecydowanie za mało.

Aktualizacja: 10.04.2021 17:13 Publikacja: 10.04.2021 00:01

Teresa Siudem: Nowe obowiązki dla gastronomii

Foto: Adobe Stock

Do prac legislacyjnych trafił projekt ustawy implementującej tzw. dyrektywę plastikową, której celem jest zmniejszenie produkowanych odpadów z tworzyw sztucznych na terenie Unii. Nowe regulacje muszą wejść w życie już za trzy miesiące. Przygotowywane w ostatniej chwili, zawierają „minimum" nałożone dyrektywą. Tymczasem, żeby zmniejszyć ilość produkowanych odpadów potrzebne są rozwiązania kompleksowe. Przede wszystkim na producentów trzeba nałożyć odpowiedzialność za wytwarzane odpady. Już produkując opakowanie, powinni oni wiedzieć, jak je ekologicznie przetworzyć.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Opinie Prawne
Tomasz Tadeusz Koncewicz: najściślejsza unia pomiędzy narodami Europy
Opinie Prawne
Piotr Szymaniak: Dane osobowe też mają barwy polityczne
Opinie Prawne
Piotr Młgosiek: Indywidualna weryfikacja neosędziów, czyli jaka?
Opinie Prawne
Pietryga: Czy repolonizacja zamówień stanie się faktem?
Opinie Prawne
Tomasz Pietryga: Kryzys w TK połączył Przyłębską, Rzeplińskiego i Stępnia
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem