Nakaz posiadania przez pracowników restauracji i niektórych innych pracowników sektora usług tzw. paszportu covidowego zawierającego informację o szczepieniu na COVID-19, statusie ozdrowieńca lub aktualnym, negatywnym wyniku testu PCR to element rządowego planu walki z epidemią koronawirusa.
Już wcześniej wprowadzono obowiązek legitymowania się "paszportem covidowym" przez klientów restauracji, a także osób odwiedzających wiele innych miejsc publicznych.
Teraz, poczynając od 30 sierpnia, personel restauracji również legitymować się takim dokumentem. Ci pracownicy lokali gastronomicznych, którzy nie wypełnią tego obowiązku, mogą być zawieszeni w obowiązkach służbowych lub ukarani w inny sposób. Pracodawcy, którzy nie dopilnują tego, by ich pracownicy posiadali "paszporty covidowe", narażą się na grzywny.
We Francji co najmniej jedną dawką szczepionki na COVID-19 zaszczepiono blisko 72 proc. osób. W pełni zaszczepionych jest 64 proc.
Od lipca w kraju organizowane są protesty przeciwko zmuszaniu przez władze do szczepień na COVID-19.