Pacjenci na ostrej diecie

Chorzy w lecznicach są źle żywieni. W niektórych na kolację dostawali jedynie chleb z masłem i herbatę

Aktualizacja: 25.04.2009 01:00 Publikacja: 24.04.2009 11:01

Pacjenci na ostrej diecie

Foto: Fotorzepa, Jak Jakub Ostałowski

Tak było w szpitalu w Dąbrowie Górniczej, gdzie serwowano wyjątkowo skromne kolacje – ustalili inspektorzy NIK, którzy w ubiegłym roku odwiedzili 12 szpitali w sześciu województwach. Sprawdzali, jak żywią pacjentów i czy przestrzegają czystości. Przeprowadzili też ankiety wśród chorych w 125 wybranych placówkach.

Okazało się, że nie ma prostej zależności, iż im większymi środkami dysponuje szpital, tym z wyżywieniem i czystością jest w nim lepiej. – Decydujący wpływ na jakość żywienia i czystość lecznicy ma nie stan jej finansów, ale organizacja pracy i dobre zarządzanie wydatkami – mówi „Rz” prezes NIK Jacek Jezierski.

Były takie szpitale, w których przy mniejszych nakładach osiągano lepsze wyniki. Np. w Radomiu czy Białymstoku, gdzie było czysto, choć sprzątano tanio. Albo w Dębicy, Busku Zdroju i Chorzowie, gdzie żywiono niedrogo i przyzwoicie.

Ale NIK dopatrzyła się większych lub mniejszych uchybień w żywieniu we wszystkich kontrolowanych lecznicach. Niezależnie od tego, czy posiłki przygotowywały firmy zewnętrzne czy pracownicy szpitali, mankamenty były podobne. Porcje były małe i miały niską wartość odżywczą. Wędliny były słabej jakości, a nabiału, warzyw i owoców dawano niewiele. – Średnia kaloryczność posiłków kształtowała się blisko dolnej granicy norm zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia, czyli ok. 1900 kcal – mówi „Rz” Paweł Biedziak, rzecznik NIK.

Na wyżywienie skarżyli się sami pacjenci. Ci ze szpitala w Dąbrowie Górniczej wytykali skromne kolacje, a z Dębicy twierdzili, że muszą dożywiać się na własną rękę – robiło tak trzy czwarte ankietowanych. Choć akurat tę placówkę kontrolerzy ocenili dobrze. Skąd te różne oceny?

– Na 600 chorych 200 to pacjenci z diagnozami psychiatrycznymi. Biorą leki, które powodują zwiększone łaknienie – mówi „Rz” Przemysław Wojtys, dyrektor ZOZ w Dębicy.

– Zapewniam, że jedzenie jest u nas dobre. Serwuje je również nasza stołówka, która cieszy się dużym powodzeniem. Sam jem tam obiady – dodaje.

– NIK miała zastrzeżenia do kolacji – przyznaje Zbigniew Grzywnowicz, dyrektor szpitala w Dąbrowie Górniczej, i zapewnia, że to już przeszłość. – Podnieśliśmy dzienną stawkę żywieniową, jak zaleciła izba.

Koszt dziennego wyżywienia chorego w szpitalu publicznym – jak sprawdziła NIK – w 2007 r. wynosił od 7,7 do ponad 13 zł.

Izba wykryła też nieprzestrzeganie procedur higienicznych. Np. w szpitalu w Suwałkach personel, przechodząc z magazynu brudnej bielizny do tego z czystą, nie zmieniał fartuchów. Ale były i wyjątki: szpital w Dąbrowie Górniczej wprowadził nowoczesne elektrostatyczne ściereczki do mycia podłogi bez użycia wody.

Ogólnie ankietowani oceniali, że w szpitalach jest czysto. Tylko w Busku-Zdroju i Dębicy co piąty chory skarżył się na zły stan łazienek i toalet.

Co NIK pochwaliła? Jakość prania bielizny szpitalnej – w dziewięciu placówkach nie miała do niej zastrzeżeń.

Tak było w szpitalu w Dąbrowie Górniczej, gdzie serwowano wyjątkowo skromne kolacje – ustalili inspektorzy NIK, którzy w ubiegłym roku odwiedzili 12 szpitali w sześciu województwach. Sprawdzali, jak żywią pacjentów i czy przestrzegają czystości. Przeprowadzili też ankiety wśród chorych w 125 wybranych placówkach.

Okazało się, że nie ma prostej zależności, iż im większymi środkami dysponuje szpital, tym z wyżywieniem i czystością jest w nim lepiej. – Decydujący wpływ na jakość żywienia i czystość lecznicy ma nie stan jej finansów, ale organizacja pracy i dobre zarządzanie wydatkami – mówi „Rz” prezes NIK Jacek Jezierski.

Ochrona zdrowia
Ważna zmiana dla pacjentów od 26 marca. Chodzi o dane zdrowotne
Ochrona zdrowia
Podwyżka składki zdrowotnej uratuje budżet NFZ? To i tak za mało
Ochrona zdrowia
Izabela Leszczyna: w szpitalu najdroższe jest puste łóżko. A na niektórych oddziałach hula wiatr
Ochrona zdrowia
Pacjenci kardiologiczni dostaną elektroniczną kartę. Rząd przyjął projekt
Materiał Promocyjny
Współpraca na Bałtyku kluczem do bezpieczeństwa energetycznego
Ochrona zdrowia
Szpitale dostaną pieniądze. Znak zapytania przy świadczeniach limitowanych
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń