Władze podkreślają, że pacjent z Bayan Nur jest obecnie objęty kwarantanną, a jego stan jest stabilny. Dżuma może być śmiertelna, ale obecnie jest uleczalna dzięki wykorzystaniu antybiotyków.
Władze Chin, w związku z wykryciem przypadka dżumy, wprowadziły trzeci poziom zagrożenia (w czterostopniowej skali, gdzie poziom czwarty jest najniższy - red.). BBC wyjaśnia, że po wprowadzeniu tego poziomu zagrożenia zakazane jest polowanie i jedzenie zwierząt, które mogą być nosicielami bakterii dżumy.
BBC przypomina, że przypadki zakażenia dżumą wykrywane są co pewien czas w różnych częściach świata.
Na Madagaskarze, w wyniku pojawienia się ogniska dżumy w 2017 roku, w związku z zarażeniem się tą chorobą zmarło ponad 300 osób.
W maju 2019 roku dwie osoby zmarły na dżumę w Mongolii - ustalono, że zaraziły się nią jedząc surowe mięso świstaka. Powołując się na przedstawiciela WHO w Ułan Bator, stolicy Mongolii, BBC podaje, że Mongołowie wierzą, iż zjedzenie surowego mięsa świstaka chroni przed chorobami.