Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Mogą być bardzo niebezpieczne

Ze względu na to, że temperatura wody w Bałtyku w ostatnim czasie wzrosła przez upały, pojawiły się w nim przecinkowce, czyli mięsożerne bakterie. Kontakt z nimi może być niezwykle niebezpieczny dla zdrowia.

Aktualizacja: 12.08.2020 16:37 Publikacja: 12.08.2020 16:27

Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Mogą być bardzo niebezpieczne

Foto: Fotorzepa, Ada Michalak

adm

Gdy temperatura wody podniesie się powyżej 20 stopni Celsjusza, mięsożerne bakterie rozmnażają się w niezwykle szybkim tempie. Każdy wzrost o jeden stopień Celsjusza oznacza, że pojawi się prawie 200 proc. mięsożernych bakterii więcej.

Przecinkowce dostają się do organizmu człowieka między innymi przez rany na skórze czy skaleczenia. Wybierając się na plażę należy więc pamiętać, aby zakładać na stopy buty. Zakazić się można również, spożywając skażone mięsożernymi bakteriami owoce morza i ryby.

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Nauka
"Ogromne konsekwencje" decyzji Donalda Trumpa. Wstrzymane badania nad HIV i malarią
Materiał Promocyjny
Przed wyjazdem na upragniony wypoczynek
Nauka
Naukowcy: Olbrzymi podwodny wulkan może wybuchnąć przed końcem 2025 roku
Nauka
Nowy gatunek ptasznika australijskiego. Naukowcy radzą: nie dotykać
Nauka
Badacze odbyli „podróż” do wnętrza Ziemi. Natknęli się na coś nieznanego
Nauka
Tajemniczy wulkan, który ochłodził klimat Ziemi. Naukowcy wreszcie go zlokalizowali