Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Mogą być bardzo niebezpieczne

Ze względu na to, że temperatura wody w Bałtyku w ostatnim czasie wzrosła przez upały, pojawiły się w nim przecinkowce, czyli mięsożerne bakterie. Kontakt z nimi może być niezwykle niebezpieczny dla zdrowia.

Aktualizacja: 12.08.2020 16:37 Publikacja: 12.08.2020 16:27

Mięsożerne bakterie w Bałtyku. Mogą być bardzo niebezpieczne

Foto: Fotorzepa, Ada Michalak

adm

Gdy temperatura wody podniesie się powyżej 20 stopni Celsjusza, mięsożerne bakterie rozmnażają się w niezwykle szybkim tempie. Każdy wzrost o jeden stopień Celsjusza oznacza, że pojawi się prawie 200 proc. mięsożernych bakterii więcej.

Przecinkowce dostają się do organizmu człowieka między innymi przez rany na skórze czy skaleczenia. Wybierając się na plażę należy więc pamiętać, aby zakładać na stopy buty. Zakazić się można również, spożywając skażone mięsożernymi bakteriami owoce morza i ryby.

Mięsożerne bakterie mogą powodować między innymi poważne zatrucia pokarmowe, zapalenia, a w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić nawet do śmierci.

Przecinkowce są niebezpieczne głównie dla osób starszych, tych, którzy mają osłabioną odporność, dzieci, diabetyków oraz osób, które są po przebytym nowotworze i chorobach wątroby.

Jeżeli po kąpieli w Bałtyku zauważymy objawy takie jak ból głowy, gorączka, zaczerwienienie lub pieczenie pieczenie skóry, ból brzucha, dreszcze, nudności i wymioty, powinniśmy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Leczenie infekcji przecinkowcami polega przede wszystkim na antybiotykoterapii.

Większe stężenie przecinkowców w Bałtyku obserwuje się od maja do października. 

Nauka
Wilki same się udomowiły? Ciekawy wynik matematycznej symulacji
Nauka
Zaskakujące odkrycie dotyczące jądra Ziemi. Co dzieje się w środku planety?
Nauka
"Ogromne konsekwencje" decyzji Donalda Trumpa. Wstrzymane badania nad HIV i malarią
Nauka
Naukowcy: Olbrzymi podwodny wulkan może wybuchnąć przed końcem 2025 roku
Nauka
Nowy gatunek ptasznika australijskiego. Naukowcy radzą: nie dotykać