Gdy temperatura wody podniesie się powyżej 20 stopni Celsjusza, mięsożerne bakterie rozmnażają się w niezwykle szybkim tempie. Każdy wzrost o jeden stopień Celsjusza oznacza, że pojawi się prawie 200 proc. mięsożernych bakterii więcej.
Przecinkowce dostają się do organizmu człowieka między innymi przez rany na skórze czy skaleczenia. Wybierając się na plażę należy więc pamiętać, aby zakładać na stopy buty. Zakazić się można również, spożywając skażone mięsożernymi bakteriami owoce morza i ryby.
Mięsożerne bakterie mogą powodować między innymi poważne zatrucia pokarmowe, zapalenia, a w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić nawet do śmierci.
Przecinkowce są niebezpieczne głównie dla osób starszych, tych, którzy mają osłabioną odporność, dzieci, diabetyków oraz osób, które są po przebytym nowotworze i chorobach wątroby.
Jeżeli po kąpieli w Bałtyku zauważymy objawy takie jak ból głowy, gorączka, zaczerwienienie lub pieczenie pieczenie skóry, ból brzucha, dreszcze, nudności i wymioty, powinniśmy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.