Naukowcy: W 2050 r. nie będziemy potrzebować mięsa. Wystarczą nam glony

Glony mogą zaspokoić całość zapotrzebowania ludzi na białka w ciągu najbliższych 30 lat - twierdzą amerykańscy naukowcy.

Publikacja: 13.10.2022 15:50

Mikroalgi pod mikroskopem

Mikroalgi pod mikroskopem

Foto: CSIRO, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

arb

Departament Rolnictwa USA szacuje, że obecnie niedożywionych na świecie jest 870 mln ludzi, a do 2050 r. zapotrzebowanie na żywność wzrośnie o 100 proc. Budzi to obawy o bezpieczeństwo żywnościowe ludzkości.

Wzrost produkcji żywności wiąże się z trudnymi wyzwaniami. Popularne źródła białka na Zachodzie, takie jak np. wołowina, wiążą się z hodowlą zostawiającą bardzo duży ślad węglowy.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?
Nauka
Etiopskie kazania. Nieznane karty z historii zakodowane w starożytnym języku
Nauka
Niezwykły fenomen „mlecznego morza”. Naukowcy bliżej rozwiązania zagadki
Nauka
„Wpływ psów na środowisko jest bardziej zdradliwy niż się uważa”. Nowe wyniki badań
Nauka
Zanika umiejętność pisania. Logika i gramatyka zaczynają przerastać młode pokolenie