Wirus bez tajemnic

Genom wirusa wywołującego świńską grypę rozszyfrowali kanadyjscy naukowcy. Wkrótce szczepionka

Aktualizacja: 09.05.2009 18:11 Publikacja: 07.05.2009 19:53

Badania wirusa A-H1N1 prowadzą zamknięte laboratoria

Badania wirusa A-H1N1 prowadzą zamknięte laboratoria

Foto: AFP

[b][link=http://www.rp.pl/temat/297248_Swinska_grypa.html" "target=_blank]Więcej o świńskiej grypie[/link][/b]

Poinformowała o tym kanadyjska minister zdrowia Leona Aglukkaq. Osiągnięcie umożliwiło poznanie budowy wirusa, to istotny krok na drodze do stworzenia szczepionki. Rozszyfrowanie genomu wirusa H1N1 jest dziełem zespołu z Państwowego Laboratorium Mikrobiologii Agencji w Winnipeg. Badacze użyli trzech próbek. Dwie pochodziły z kanadyjskich prowincji Ontario i Nowa Szkocja, trzecia z Meksyku.

Sekwencjonowanie genomu wirusa H1N1, który składa się z ośmiu segmentów RNA, pozwoliło określić porządek tych cząsteczek. W ten sposób powstał szczegółowy portret genetyczny z najbardziej istotnymi informacjami o tym organizmie.

Naukowcy ustalili, że nie ma istotnych różnic pomiędzy próbką z Meksyku i dwiema próbkami kanadyjskimi. A to oznacza, że nie różnice w budowie genetycznej wirusa są odpowiedzialne za odmienne skutki, jakie wywołuje on w Meksyku i USA. W Meksyku zanotowano 42 przypadki śmiertelne (29 według Światowej Organizacji Zdrowia – WHO), w Ameryce Północnej dwa.

– Większa zjadliwość wirusa w Meksyku wynika z czynników lokalnych, których jak dotąd nie znamy – oświadczył dr Frank Plummer kierujący zespołem z Winnipeg.

Osiągnięcie to bardzo pomoże w uzyskaniu szczepionki przeciw grypie wywoływanej przez wirusa świńskiej grypy (A - H1N1). Prace prowadzi kilka laboratoriów. Pierwszy etap, wyizolowanie wirusa, dokonany został w Stanach Zjednoczonych. Drugi, poznanie genetycznej budowy, ma miejsce teraz w Kanadzie. O następnych etapach, prowadzących do uzyskania "pilotowej" szczepionki przeznaczonej do wypróbowania na ludziach, będą radzić badacze 19 maja w Genewie podczas konferencji organizowanej przez WHO.

Wirus H1N1 nie przenosi się na ludzi przez spożycie gotowanego mięsa wieprzowego. W temperaturze 70 st. C traci on aktywność. Niemniej ostrożność jest potrzebna.

– Farmy, na których świnie hodowane są metodami przemysłowymi, mogą stanowić zagrożenie, o ile staną się "fabrykami wirusów" – ostrzega dr Ellen Silbergeld z Johns Hopkins University.

Nauka
Zaskakujący eksperyment z dzikimi rybami. „Tak, jakby one nas studiowały, a nie odwrotnie”
Nauka
Wilki same się udomowiły? Ciekawy wynik matematycznej symulacji
Nauka
Zaskakujące odkrycie dotyczące jądra Ziemi. Co dzieje się w środku planety?
Nauka
"Ogromne konsekwencje" decyzji Donalda Trumpa. Wstrzymane badania nad HIV i malarią
Materiał Promocyjny
Współpraca na Bałtyku kluczem do bezpieczeństwa energetycznego
Nauka
Naukowcy: Olbrzymi podwodny wulkan może wybuchnąć przed końcem 2025 roku
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń