Gorąca herbata podwaja ryzyko zapadnięcia na raka przełyku

Picie herbaty cieplejszej niż 60 stopni Celsjusza znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku – mówi serwisowi rp.pl dr Farhad Islami z American Cancer Society.

Aktualizacja: 24.03.2019 06:53 Publikacja: 24.03.2019 06:42

Gorąca herbata podwaja ryzyko zapadnięcia na raka przełyku

Foto: 123RF

Badania, którymi kierował dr Islami, wykazały, że osoby pijące dziennie co najmniej 700 ml (około dwóch kubków) napojów o temperaturze wyższej niż 60 stopni Celsjusza mają o 90 proc. większe ryzyko zachorowania na raka przełyku niż osoby, które piły mniej herbaty i w niższych temperaturach.

- Stwierdziliśmy, że picie gorącej herbaty wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka przełyku, nawet wśród osób, które nigdy nie paliły papierosów lub nie piły alkoholu, co pokazuje, że związek ten jest niezależny od tych dwóch głównych czynników ryzyka raka przełyku – podkreśla dr Farhad Islami.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Pół na pół. Skąd bierze się taki rozkład wyborczych głosów? Fizycy zbadali zjawisko
Materiał Promocyjny
Jak wygląda nowoczesny leasing
Nauka
Częściowe zaćmienie Słońca już 29 marca. O której godzinie zacząć obserwację?
Nauka
Rekiny wydają dźwięki. Naukowcy nagrali je po raz pierwszy w historii
Nauka
Dlaczego nie pamiętamy pierwszych lat życia? Najnowsze wyniki badań
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Nauka
Przysparzamy problemów ptakom w miastach. Trudno gnieździć się w betonowej dżungli
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście