Jaja kur karmionych paszą zawierającą sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) zmniejszą ryzyko zachorowania na nowotwory. - Chodzi o wytworzenie produktu zmodyfikowanego, ale nie przy pomocy biologii molekularnej, jak to dzieje się w przypadku GMO, tylko na drodze żywieniowej. Aby otrzymać wzbogacone jajo, podajemy kurom paszę z dodatkiem CLA. Następnie kura znosi jajka, które mają zmieniony profil kwasów tłuszczowych w porównaniu do normalnych jaj. Spożywając je możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory - wyjaśnia Dominik Domagała z Wydziału Technologii Żywności.
Jajo nie będzie lekiem, jedynie suplementem diety, który może przyczynić się do mniejszej zapadalności na nowotwory. Jest to żywność prozdrowotna, jej celem jest zapobieganie chorobom, a nie ich leczenie.
Jajo kurze wzbogacone w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) wytworzono w projekcie prowadzonym przez dr Anetę Koronowicz. Teraz naukowcy sprawdzają, jak zawarty w żółtku kwas tłuszczowy wpływa na apoptozę, czyli kontrolowaną śmierć komórek. Apoptoza to naturalny sposób eliminowania z organizmu komórek chorych i niepotrzebnych. Proces ten jest zakłócony, albo wręcz zahamowany w przypadku nowotworów, dlatego komórki rakowe żyją dłużej niż inne.
—pap, Nauka w Polsce