Naukowcy: praca w sklepie spożywczym to duże ryzyko infekcji

Praca w sklepie spożywczym naraża pracowników na poważne ryzyko infekcji koronawirusem - ostrzegają naukowcy.

Publikacja: 30.10.2020 13:28

Naukowcy: praca w sklepie spożywczym to duże ryzyko infekcji

Foto: Adobe Stock

mk

Badanie przeprowadzone w jednym z bostońskich sklepów wykazało, że aż 20 proc. pracujących tam osób miało COVID-19, a trzy na cztery zainfekowane osoby nie miały żadnych objawów.

I problem nie tylko w ty, że praca w sklepie naraża pracowników na poważne ryzyko zakażenia SARS-CoV-2, zwłaszcza tych, którzy mają kontakt z klientami i wiąże się też z dużym obciążeniem psychicznym. Pracownicy stali się też prawdopodobnie "znaczącym źródłem transmisji" dla COVID-19, nie zdając sobie z tego sprawy. Analizy wykazały bowiem, że trzy na cztery osoby z pozytywnym wynikiem testu na obecność koronawirusa, nie miały żadnych objawów.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Leki i terapie
Pfizer rezygnuje z leku na odchudzanie. Miał poważne skutki uboczne
Leki i terapie
Konsekwencje braku leków mogą być gorsze niż inwazja rosyjska
Leki i terapie
Produkcja leków krytycznych w Europie jest nierentowna. „W Chinach była dotowana”
Leki i terapie
Trzeba zapewnić stabilność dostaw leków w kryzysie
Leki i terapie
Unia zbroi się w leki krytyczne. "Dostęp do leków warunkuje poczucie bezpieczeństwa"