Mistrzostwa w Jedzeniu Rogali Świętomarcińskich

W Jarocinie, na głównym rynku odbędą się III Mistrzostwa Polski w Jedzeniu Rogali Świętomarcińskich. Wygra ten, kto w ciągu trzech minut pochłonie największą ich liczbę.

Aktualizacja: 11.11.2007 11:07 Publikacja: 11.11.2007 10:19

Mistrzostwa w Jedzeniu Rogali Świętomarcińskich

Foto: Fotorzepa, Bartosz Jankowski

W konkursie może uczestniczyć każdy kto ukończył 18 lat i nie boi się pochłanianych kalorii. Mistrzostwa organizuje "Gazeta Jarocińska" wspólnie z Jarocińskim Ośrodkiem Kultury.

Łakomczuchów nie brakuje. W zeszłym roku do rywalizacji o tytuł Mistrza Polski stanęło kilkudziesięciu zawodników, wybrano- 14. Zwycięzcy otrzymują nagrody pieniężne, pozostali - drobne upominki.

Uczestnicy trzeciej edycji będą mogli zmierzyć się z ubiegłorocznym rekordem Karola Garbarka z Potarzycy, który w w ciągu trzech minut zjadł grubo ponad pół kilograma rogali, czyli 4 okazałe sztuki tego tradycyjnego, wielkopolskiego przysmaku. Mistrzostwa są jedną z imprez przygotowanych z okazji Święta Niepodległości i patrona Jarocina.

Ciasto:

60 dag mąki pszennej, 300 ml mleka, 1 jajko, 12 dag masła, 8 dag cukru, 2,5 dag drożdży, po 1 esencji migdałowej i pomarańczowej, sól, do przełożenia ciasta: 25 dag mocno schłodzonego masła, do posypania: drobno posiekana skórka pomarańczowa smażona w cukrze, orzechy

Masa:

50 dag białego maku, 25 dag bakalii (mielone orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa smażona w cukrze), miód lub cukier do smaku, do zagęszczenia masy: surowe białko

Lukier:

4 łyżki cukru pudru

Przygotować masę:

do surowego maku dodać miód, zemleć dwukrotnie, dodać zrumienione orzechy, sparzone rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Wymieszać, zagęścić białkiem.

Przygotować ciasto:

drożdże rozprowadzić ciepłą wodą, dodać cukier, jajko, mleko, mąkę, roztopione masło, esencje zapachowe oraz szczyptę soli, wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na pół, obie części rozwałkować na grubość 5 mm, przełożyć pokrojonym w plasterki masłem i rozwałkować na okrągłe placki. Placki pokroić w trójkąty (tak jak tort), nakładać na nie masę i zwijać rogaliki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Przygotować lukier:

cukier puder ucierać z 1 łyżką gorącej wody, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany. Upieczone rogaliki polukrować i posypać skórką pomarańczową i pokrojonymi orzechami.

Smacznego!

przepis ze strony kuchnia.o2.pl

Kultura
Perły architektury przejdą modernizację
Kultura
Afera STOART: czy Ministerstwo Kultury zablokowało skierowanie sprawy do CBA?
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Kultura
Polska kultura na EXPO 2025 w Osace