Feudo Maccari Grillo

Publikacja: 09.04.2015 20:45

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jeśli wdzięczne nazwy mozzarella, pecorino i parmigiano, a może nawet caciocavallo i squacquerone wywołują miłe burczenie w brzuchu i sprawiają, że ślina napływa wam do ust, to odłóżcie wszystko inne i koniecznie przeczytajcie ten tekst do końca. Dziś bowiem kilka słów o winie i włoskim serze.

Mleko, podpuszczka i sól – z tych trzech prostych składników Włosi potrafią zrobić ponad 300 (jeśli nie 400) gatunków sera. Najbardziej znany jest chyba wspomniany parmigiano reggiano, czyli parmezan. O posiadaniu na własność „drobnego" 38-kilogramowego kręgu tego sera, który powstaje z pojedynczego porannego udoju krów karmionych wyłącznie świeżą trawą, marzy niejeden smakosz.

Z kolei amator win wie, że niezrównanym towarzystwem dla kawałka parmezanu jest kieliszek zacnego amarone lub jedno z włoskich win musujących robionych metodo classico, na przykład pochodząca z Lombardii Franciacorta.

Wśród wielu festiwali, konkursów i degustacji w Bel Paese (swoją drogą to również nazwa sera) nie może zabraknąć tych poświęconych serom. I tak każdego nieparzystego roku w Bra, znanym skądinąd jako kolebka slow food, mamy święto miłośników wszelkich serów i nabiału z całego świata. Z kolei w miejscowości Pienza niedaleko Sieny fetują pecorino. A za kilka dni na Sycylii, a dokładniej w Vizzini, odbędzie się 41. Sagra della ricotta e del formaggio. Ricotta bowiem z tej wyspy pochodzi! Ten podobny do twarogu ser (choć puryści ricotty do serów nie zaliczają) oryginalnie wytwarza się z owczej serwatki pozostałej po produkcji provolone. Jest on między innymi składnikiem dań makaronowych oraz nadzieniem słodyczy – rurek z kruchego ciasta zwanych cannoli i podobnych do naszych pączków sfinci.

Pałaszując ricottę w wersji wytrawnej, warto dobrać do niej jakieś sycylijskie wino. Proponuję białe Grillo z winnicy Feudo Maccari. Firma należy do znanego włoskiego biznesmena Antonio Morettiego, który za partnerkę w biznesie wybrał sobie swoją córkę Monicę. Od 2000 roku sukcesywnie nabywali parcelę za parcelą i w tej chwili dysponują około 100 hektarami. Udało im się stworzyć jedno z ważniejszych przedsiębiorstw na Sycylii. Bajkowa sceneria winnic, gajów oliwnych, plantacji opuncji (kolejnego z symboli Sycylii), plaż i klifowego wybrzeża sprawia, że do Noto przyjeżdża wielu ciekawskich entuzjastów wina. Zapobiegliwi właściciele zapewniają gościom pobyt w pięknie odrestaurowanych apartamentach. Zresztą Feudo Maccari już jakiś czas temu odwiedziliśmy przy okazji degustacji innego klasyka – nero d'Avola.

Przez lata winogrona grillo były używane do wyrobu marsali, którą tak zachwycał się najsłynniejszy brytyjski admirał Horatio Nelson. Dziś jednak Sycylijczycy produkują z nich obiecujące jednoszczepowe wino. A w Feudo Maccari umieją wydobyć z grillo to, co najlepsze – od pięknego słomkowożółtego koloru zaczynając, a kończąc na zrównoważonym i bogatym smaku. Pobłyskujące złotymi refleksami wino roztacza intensywny kwiatowy zapach, w którym swą obecność wyraźnie zaznaczają cytryna, brzoskwinia i słodkie migdały. Ponieważ zarówno w skórce, jak i w miąższu winogron występuje duża zawartość soli potasu, pijąc Grillo możemy nieoczekiwanie poczuć delikatny słony posmak. To właśnie jedna z charakterystycznych cech wina. Pasujące do delikatnych serów Grillo Feudo Maccari można również podawać do dań z sosami z dodatkiem cytryny. A miłośników szparagów ucieszy wiadomość, że Grillo sprawdzi się jako towarzysz tego warzywa, które generalnie jest przecież bardzo obcesowe i nieprzyjazne winom.

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jeśli wdzięczne nazwy mozzarella, pecorino i parmigiano, a może nawet caciocavallo i squacquerone wywołują miłe burczenie w brzuchu i sprawiają, że ślina napływa wam do ust, to odłóżcie wszystko inne i koniecznie przeczytajcie ten tekst do końca. Dziś bowiem kilka słów o winie i włoskim serze.

Pozostało 88% artykułu
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"