Tylko 99 zł za rok czytania.
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Aktualizacja: 13.08.2015 23:59 Publikacja: 13.08.2015 19:22
Foto: materiały prasowe
Kuchnia lubelska jest bogata i wielosmakowa. Przez wieki w Lublinie krzyżowały się bowiem szlaki handlowe z Węgier na Litwę, z Europy Zachodniej na Ruś, z północnych portów do Turcji. To kuchnia, w której mieszają się smaki ukraińskie, ruskie, ormiańskie, żydowskie, węgierskie, litewskie i tatarskie.
– W Kruszynianach przygotowuje się pierekaczewnik, specjał z makaronowego ciasta nadziewany farszem z wołowiny i cebuli, czy płow, danie z mięsa i ryżu, którego sekret tkwi w kombinacji orientalnych przypraw. Ormiańskich potraw możemy skosztować w Lublinie i Zamościu, a węgierskich w Kazimierzu – wylicza Waldemar Sulisz, dziennikarz kulinarny, prezes Kresowej Akademii Smaku.
Ministerstwo Kultury zawiesiło władze STOART, organizacji artystów-wykonawców, która w 2023 r. wypłaciła ponad 5...
Bohaterka filmu "Put Your Soul on Your Hand and Walk" zginęła podczas bombardowania w Palestynie. Razem z nią zg...
Ponad 220 dzieł sztuki zebranych na najnowszej wystawie „Drogi do Jerozolimy” w Muzeum Narodowym w Warszawie two...
Wystawie Światowej EXPO 2025 w Japonii towarzyszy bogaty program kulturalny organizowany przez Instytut Adama Mi...
W 2024 roku lekturę co najmniej jednej książki zadeklarowało 41 proc. Polaków - wynika z badania, wykonanego w r...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas