Jakie wino pił Jezus?

Adam Montefiore, ambasador win izraelskich, prezes winiarni Carmel z siedzibą w Rishon le Zion koło Tel Awiwu

Aktualizacja: 22.03.2008 08:33 Publikacja: 22.03.2008 01:06

Jakie wino pił Jezus?

Foto: Fotorzepa, Jak Jakub Ostałowski

Rz: Na czym polega praca ambasadora win?

Adam Montefiore: Jeżdżę po świecie i rozmawiam z każdym, kto chce posłuchać o izraelskich winach. Trudno to właściwie nazwać pracą...

Jest pan potomkiem Mojżesza Montefiore, który ponoć kochałwino i pił butelkę dziennie....

Tak, i dożył 100 lat. To mój przodek, mój prapradziadek był siostrzeńcem sir Montefiore. Był brytyjskim finansistą i filantropem, w 1837 roku został nobilitowany przez królową Wiktorię. Zajmował się osadnictwem żydowskim w Palestynie.

Izrael bywa nazywany kolebką wina. Czy tak jest w istocie?

To jedna z najstarszych tradycji na ziemi, winorośl była uprawiana na bliskim Wschodzie 4000 lat przed Chrystusem. W Starym Testamencie znajdujemy wzmianki, że wino robiono około 2500 r. p.n.e. Po upadku rzymskiego imperium na tych terenach rozprzestrzenił się islam zakazujący picia alkoholu. Dopiero pod koniec XIX wieku, kiedy do Palestyny zaczęli napływać osadnicy żydowscy, znowu pojawiło się wino. A do odrodzenia winnic przyczynił się baron Edmund Rothschild, właściciel słynnego Chateau Lafitte w Bordeaux we Francji.

Jakie szczepy uprawiano w czasach biblijnych?

Nie wiemy tego, ale winorośl i drzewa oliwne pokrywały olbrzymie połacie naszego terytorium. Zwłaszcza w Galilei, na Wzgórzach Jerozolimskich i na pustyni Negev. Większość rosła dziko. W Biblii opisane jest, że wysłannicy Mojżesza powrócili z ziemi obiecanej z olbrzymią kiścią winogron na kiju na znak, że to kraina mlekiem i miodem płynąca. Ta kiść jest dzisiaj logo naszej winiarni.

Wiemy natomiast, że w tamtych czasach spożycie wina było ogromne. Uważano, że zdrowiej jest pić wino niż wodę.

Jakie jest wino koszerne?

Koszerne oznacza, że mogą je pić religijni Żydzi. Jezus prawdopodobnie też pił wino koszerne, bo był Żydem. Z czasem ustalono reguły produko-wania trunku. Trzeba wiedzieć, że wino koszerne niczym się nie różni od normalnego. Musi być wyprodukowane przez praktykujących Żydów. Tylko oni mogą dotykać urządzeń do jego produkcji.

A jakie wino pojawiło się podczas Ostatniej Wieczerzy?

Sądzę, że to było słodkie wino z aromatem miodu, daktyli i ziół i z dodatkiem żywicy sosnowej, by się nie psuło.

Czy wino nadal ma tak wielkie znaczenie kulturowe dla Żydów?

Tak, żadne święto czy wydarzenie w życiu nie może się w Izraelu obejść bez wina. Pije się je zawsze na początku imprezy czy ważnej ceremonii. Podczas święta paschy każdy musi wypić cztery kielichy wina. W judaizmie wino ma też swoje błogosławieństwo, uroczystość wieczerzy paschalnej zwanej Seder, wzorowanej na wieczerzach organizowanych jeszcze za czasów Świątyni Jerozolimskiej, rozpoczyna odmówienie kidduszu – błogosławieństwa nad winem – i wypicia pierwszego kielicha. Cztery kielichy wina symbolizują cztery określenia wyswobodzenia Żydów z Egiptu przez Boga.

Jakie z obecnie produkowanych win najbardziej przypomina tamto ze stołu Jezusa?

Sądzę, że wermut albo grecka retsina.

Rz: Na czym polega praca ambasadora win?

Adam Montefiore: Jeżdżę po świecie i rozmawiam z każdym, kto chce posłuchać o izraelskich winach. Trudno to właściwie nazwać pracą...

Pozostało jeszcze 93% artykułu
Kultura
Afera STOART: czy Ministerstwo Kultury zablokowało skierowanie sprawy do CBA?
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Kultura
Polska kultura na EXPO 2025 w Osace
Kultura
Ile czytamy i jak to robimy? Młodzi więcej, ale wciąż chętnie na papierze