Widelcem po mapie, czyli gdzie dobrze zjeść

Gdzie zjeść najlepsze sushi? Dokąd wybrać się na elegancką kolację, a dokąd na lunch? Odpowiedzi w naszym najnowszym przewodniku w serwisie Kulinarnik.pl

Aktualizacja: 12.05.2011 12:18 Publikacja: 12.05.2011 12:12

Widelcem po mapie, czyli gdzie dobrze zjeść

Foto: Fotorzepa, Darek Golik

Z przebogatej oferty warszawskiej gastronomii Monika Kucia, nasza dziennikarka kulinarna, wyróżniła 75 lokali.

Wśród wytypowanych przez nią miejsc znalazło się po pięć najlepszych restauracji polskich, orientalnych, włoskich i barów sushi. Dowiemy się, gdzie zjeść międzynarodowe przysmaki, takie jak hiszpańskie chorizo, które serwuje rodzeństwo Kręglickich w Piątej Ćwiartce czy meksykańskie nachos – wyśmienite zjemy w restauracji Blue Cactus. Wyróżnionych zostało również po pięć winiarni, pubów, bistro (lub jadłodajni) i barów mlecznych, a także dziesięć kawiarni i tyle samo cukierni.

Monika Kucia poleca miejsca eleganckie, ekskluzywne i na każdą kieszeń, na randkę i na obiad z liczną rodziną. Można w nich nie tylko smacznie zjeść – wybrane lokale mają o wiele więcej zalet.

Polecone zostały restauracje, w których menu pojawiają się dania bio i produkty ekologiczne, związane z ruchem Slow Food – do takich należy między innymi zarówno Na Zielnej, jak i te lokale, które są miejscem spotkań i działań społecznych. Reprezentantem tej drugiej kategorii są na przykład Delikatesy.Esencja. Z „Przewodnika" nasi czytelnicy dowiedzą się także, które restauracje nie korzystają z polepszaczy, kostek smakowych ani mikrofalówki, jak Green Peas, a w których bez ograniczeń można korzystać z Internetu. Autorka rozbudza apetyty, wymieniając specjały z menu – takie jak polędwica z dorsza z waniliowym risotto, krewetka w anielskim włosie czy lody gryczane. Te ostatnie serwuje Karol Okrasa w restauracji Platter.

A coś dla zwykłych zjadaczy chleba? W zestawieniu nie brak i miejsc, w  których doskonały żurek dostaniemy już za 3 zł, takich jak Mleczarnia Jerozolimska czy dobrze znana warszawiakom Złota Kurka.

– Warto wiedzieć, co ląduje na naszych talerzach – mówi Monika Kucia. Tak więc oprócz informacji o tym, co znajdziemy w menu danej restauracji i kto nad nim czuwa, autorka pisze, w których lokalach prowadzone są zajęcia edukacyjno-kulinarne – na takie możemy się np. wybrać do bistro Klimaty Kulinarne – czy warsztaty z carvingu, które organizuje orientalna Papaya. Dowiecie się też, które lokale krzewią kulturę picia wina na światowym poziomie.

Z przebogatej oferty warszawskiej gastronomii Monika Kucia, nasza dziennikarka kulinarna, wyróżniła 75 lokali.

Wśród wytypowanych przez nią miejsc znalazło się po pięć najlepszych restauracji polskich, orientalnych, włoskich i barów sushi. Dowiemy się, gdzie zjeść międzynarodowe przysmaki, takie jak hiszpańskie chorizo, które serwuje rodzeństwo Kręglickich w Piątej Ćwiartce czy meksykańskie nachos – wyśmienite zjemy w restauracji Blue Cactus. Wyróżnionych zostało również po pięć winiarni, pubów, bistro (lub jadłodajni) i barów mlecznych, a także dziesięć kawiarni i tyle samo cukierni.

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"