Figi z prosciutto
2 figi, 2 plastry szynki parmeńskiej (prosciutto), łyżka serka mascarpone, łyżka brandy, truskawki‚ łyżka octu balsamicznego. Figi umyć‚ naciąć głęboko na krzyż (nie przecinać do końca). Owinąć każdą plastrem szynki‚ spiąć z boku wykałaczką. W nacięcie włożyć trochę serka mascarpone. Figi skropić brandy. Włożyć do piekarnika na 5 – 10 minut. Szynka powinna się przyrumienić. Zmiksować kilka truskawek‚ wymieszać z łyżką octu balsamicznego. Polać figi.
Grillowane krewetki
8 dużych krewetek w skorupkach, łyżka oliwyz oliwek z pierwszego tłoczenia, ząbek czosnku, odrobina soli morskiej mielonej w młynku, whiskySkorupki krewetek i krewetki naciąć wzdłuż grzbietu‚ usunąć czarną żyłkę. Skorupki zostawić‚ krewetki grillowane w skorupkach są bardziej soczyste. Wymieszać je z oliwą‚ posiekanym czosnkiem i solą‚ skropić whisky. Zostawić na 15 minut (lub całą noc) w chłodnym miejscu. Krewetki ułożyć na blasze‚ piec 3 minuty‚ odwrócić‚ piec 3 minuty. Cztery krewetki zalać w miseczce sosem chilli‚ cztery w drugiej miseczce sosem żeńszeniowym. Jeść palcami.
Sos chilli: 2 łyżki masła‚ chilli w proszku lub pokrojona papryczka chilli (w ilości dowolnej‚ np. łyżeczka)‚ łyżka świeżo posiekanej pietruszki‚ świeżo zmielony pieprz‚ łyżka soku z cytryny‚ odrobina soli – w rondelku rozpuścić masło‚ dodać chilli‚ pietruszkę‚ sól i pieprz‚ zagotować‚ zdjąć z ognia‚ dodać sok z cytryny.
Sos żeńszeniowy: drobno posiekana dymka‚ starty mały kawałek korzenia imbiru‚ łyżka sherry‚ łyżka syropu żeńszeniowego‚ łyżka sosu sojowego – składniki wymieszać w rondelku‚ doprowadzić do wrzenia‚ gotować na wolnym ogniu 2 minuty.
Jabłka zapiekane z przyprawami korzennymi
2 słodkie kruche jabłka‚ np. Ligol, 2 łyżki mleka skondensowanegomały kieliszek sherry, łyżka miodu, sok z jednej cytryny, dwie łyżki konfitury z róży, cynamon‚ goździki‚ skórka z cytryny, trochę masła. Moczyć czyste jabłka w wodzie z cytryną przez 10 minut. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne. W środki owoców wlać mleko skondensowane wymieszane z miodem‚ cytryną‚ cynamonem i goździkami. Skropić likierem‚ na każdym położyć wiórek masła. Na wierzchu położyć łyżkę konfitur. Włożyć jabłka do naczynia żaroodpornego‚ wlać do niego pół szklanki wody. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Kulki serowe
40 dag półtłustego twarogu, 15 dag suszonej‚ ostrej kiełbasy, kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany, słodka papryka w proszku, sól. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać ze śmietaną i kiełbasą‚ posolić. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Obtaczać w papryce. Można też twaróg wymieszać z rozdrobnioną wędzoną makrelą lub odsączoną z oleju‚ rozgniecioną widelcem sardynką‚ skórką cytrynową i solą. Kulki obtaczać w posiekanej natce pietruszki. Można także zrobić słodkie kulki z twarogu wymieszanego z utartym świeżym imbirem i miodem. Obtaczać w proszku curry. Śmietany używać według potrzeb.