Gala „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau: nagrody dla szefów kuchni rozdane

Szefowie kuchni odebrali najważniejsze nagrody naszej gastronomii. Najbardziej prestiżowy tytuł Szefa Roku zdobył Andrea Camastra.

Aktualizacja: 27.11.2016 20:09 Publikacja: 27.11.2016 19:27

Od lewej Ernest Jagodziński (Szef Jutra), Mateusz Zaremba (marka Moët Hennessy), Come de Cherisey (p

Od lewej Ernest Jagodziński (Szef Jutra), Mateusz Zaremba (marka Moët Hennessy), Come de Cherisey (prezes Gault & Millau), Dariusz Pawłowski (odebrał nagrodę w imieniu Szefa Roku Andrei Camastry), Justyna Adamczyk (naczelna „Żółtego Przewodnika”), Łukasz Budzik (Młody Talent), Tomasz Czertak (Nespresso), Andrzej Polan (Szef Kuchni Tradycyjnej), Katarzyna Daniłowicz (Kobieta Szef).

Foto: Rzeczpospolita, Marian Zubrzycki

W tym roku gala „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau odbywała się w odnowionych wnętrzach łódzkiego EC1-Miasto Kultury. Na gości czekały m.in. tatar wołowy z wędzoną słoniną, bliny gryczane z łososiem, polędwiczki z pudrem z boczku, królik w zielonym groszku i macy z odrobiną kawioru czy schab jagnięcy z czarną komosą ryżową i trawą żubrową. Kolację zamykał deser z czekolady, śliwki i mascarpone „podkręcony" aromatem yuzu.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Kultura
Polska kultura na EXPO 2025 w Osace
Kultura
Ile czytamy i jak to robimy? Młodzi więcej, ale wciąż chętnie na papierze
Kultura
Podcast „Rzecz o książkach”: Noblistka z Korei śni o podróży do Zakopanego