Kuchnia polska najbardziej popularna

Jesteśmy coraz bardziej otwarci na smaki świata, ale wciąż najbardziej lubimy te dania, które znamy. Trzy czwarte Polaków jadających poza domem deklaruje, że są to dania kuchni polskiej.

Publikacja: 16.02.2017 18:25

Tatar z jajkiem i nieodłączną wódką to klasyka polskiej gastronomii.

Tatar z jajkiem i nieodłączną wódką to klasyka polskiej gastronomii.

Foto: 123RF

Według serwisu społecznościowego www.zomato.com w Warszawie mamy 1740 restauracji, spośród których 721 definiuje swoją kuchnię jako polską. Podobne proporcje występują w pozostałych największych miastach Polski z Krakowem, Wrocławiem, Gdańskiem na czele, a w Poznaniu kuchnię polską serwuje aż co druga restauracja. Czy to źle? Wręcz przeciwnie. Wbrew pozorom polska kuchnia ma się czym pochwalić.

Przyglądając się współczesnej kuchni polskiej w wydaniu restauracyjnym, nie sposób pominąć historii. Paradoksalnie to właśnie nasza kuchnia miała najbardziej „pod górkę". Po latach PRL-owskiej dewastacji nie potrafiła wstać z kolan. W latach 90. triumfy święciły restauracje serwujące ją na najwyższym poziomie, takie jak warszawskie U Fukiera, Dom Polski czy krakowskie Hawełek i Wierzynek. Były to jednak restauracje, do których prowadziło się obcokrajowców i klientów biznesowych, a rzadko chadzało się z rodziną.

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Kultura
Zalana Łempicka w Muzeum Narodowym w Krakowie i wiele skarg pracowników na dyrektora
Kultura
Europejskie hity sztuki 2025. Arcydzieła, wystawy „Dolce & Gabbana” i „Cartier”
Kultura
Więcej przestrzeni dla Muzeum Narodowego w Warszawie
Kultura
Na wystawie w Krakowie można zobaczyć, czym był socmodernizm. To nie tylko blokowiska
Kultura
Rekordowe dzieła sztuki na aukcjach w Polsce