Tornister z cukrem i solą

W szkolnych stołówkach i sklepikach nastało zdrowe jedzenie bez zdrowego rozsądku.

Aktualizacja: 17.09.2015 07:54 Publikacja: 16.09.2015 21:04

Ta zupa była za słona. Teraz niektóre szkoły popadły w drugą skrajność i posiłków nie solą wcale. Uc

Ta zupa była za słona. Teraz niektóre szkoły popadły w drugą skrajność i posiłków nie solą wcale. Uczniów ratują przyprawy, które przynoszą z domu

Foto: Fotorzepa/Sławomir Mielnik

Miało być zdrowiej, lepiej i nowocześniej. Na początku miesiąca weszła w życie znowelizowana ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Firmy i osoby, które prowadzą szkolne sklepiki, nie mogą sprzedawać wyrobów zawierających znaczne ilości składników niezalecanych dla dzieci. Chodzi o te z cukrem i substancjami słodzącymi, a także produkty o dużej zawartości tłuszczu czy soli.

Kawa tylko z dowodem

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Kraj
Walka z ogniem w Biebrzańskim Parku Narodowym. „Pożar nie jest opanowany”
Kraj
Ministerstwo uruchomiło usługę o wulgarnym akronimie. Prof. Bralczyk: To niepoważne
Kraj
Końskie: Rafał Trzaskowski i Karol Nawrocki starli się w debacie. Krzysztof Stanowski: Wszystkich nie ma
Kraj
Wydarzenia radomskie 1976 roku ponownie trafią pod lupę śledczych
Materiał Promocyjny
EFNI Wiosna w Warszawie: o polskiej prezydencji i przyszłości rynku pracy