Gastronomia nie rezygnuje z alkoholu

Mimo podwyżek cen prądu i składników czynszów lokale gastronomiczne podejmują walkę o przetrwanie.

Publikacja: 16.02.2022 21:00

Gastronomia nie rezygnuje z alkoholu

Foto: Fotorzepa/ Robert Gardziński

Właściciele lokali do końca stycznia każdego roku muszą rozliczyć się ze sprzedanego alkoholu i na podstawie przychodów z zeszłego roku obliczyć i opłacić pierwszą ratę za koncesję na rok bieżący. Zazwyczaj jest tak, że ci, którzy zamierzają zakończyć działalność, nie przedłużają koncesji, by nie narażać się na kolejne koszty.

Przykładowo w Poznaniu w 2022 r. wygaszono 50 zezwoleń na alkohol. W całym zeszłym roku poznańscy przedsiębiorcy zrezygnowali z 457 koncesji. – Na ten moment znacznie więcej przedsiębiorców rezygnowało z zezwoleń w 2021 r. niż w bieżącym roku – mówi Joanna Jajus, dyrektor Wydziału Działalności Gospodarczej i Rolnictwa Urzędu Miasta Poznań.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Kraj
Podcast „Pałac Prezydencki”: Jak powstają zdjęcia, które przechodzą do historii?
Kraj
Polscy seniorzy: czują się młodziej niż wskazuje metryka, chętnie korzystają z Internetu i boją się biedy, wykluczenia i niedołężności
Kraj
Ruszył nabór wniosków o świadczenia z programu Aktywny rodzic.
Kraj
Kongres miejsc pamięci jenieckiej: dziedzictwo i strategie dla przyszłości
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kraj
Poznaliśmy laureatów konkursu Dobry Wzór 2024