Aktualizacja: 16.11.2024 08:29 Publikacja: 03.02.2023 03:00
Foto: mat. pras.
Skąd w Da Grasso wzięła się Orkla, czyli norweski fundusz inwestycyjny, który jest teraz wiodącym udziałowcem? Przez lata był on obecny w Polsce choćby jako właściciel pakietu kontrolnego wydawcy „Rzeczpospolitej”.
Orkla od lat przygląda się rynkom europejskim, a na nich wielu sektorom, szukając liderów w danym segmencie. Firma obecna na rynku ponad 300 lat w ramach swojej strategii stale szuka nowych obszarów rozwoju. Przez kilka ostatnich lat takim ważnym segmentem jest dla Orkli właśnie sektor gastronomiczny z opcją dostawy, w ramach którego realizują sporo transakcji w Europie. Wszystko zaczęło się od fińskiej sieci Kotipizza, która na rynku lokalnym obecna była od lat 80. Dodatkowo modelem biznesowym niesłychanie przypominała właśnie ten realizowany przez nas w Da Grasso.
Jeszcze w marcu za minimalne wynagrodzenie można było kupić w restauracji średnio 128 kotletów schabowych, we wrześniu - już 124. Ceny w gastronomii rosną szybciej niż wynosi wskaźnik inflacji. Najbardziej odczuwają to osoby lepiej zarabiające.
Amerykańska sieć restauracji TGI Fridays (Thank God it's Friday!) złożyła wniosek o ochronę przed bankructwem. Firma w oświadczeniu poinformowała, że głównym powodem problemów finansowych były skutki pandemii Covid-19 i że wniosek pozwoli jej na „zbadanie strategicznych alternatyw w celu zapewnienia długoterminowej trwałości marki”.
Starbucks przywraca ręcznie wypisywane imiona markerem na kubkach oraz stacje samoobsługowe z cukrem i śmietanką, by odzyskać klientów – informuje CNN.
Liczba osób zakażonych bakterią E. coli powiązana z restauracjami McDonald's wzrosła z 49 do 75, poinformowała Agencja ds. Żywności i Leków USA. Zawiniła prawdopodobnie cebula, ale badana jest też wołowina.
Samochód elektryczny znakomicie współpracuje z instalacją fotowoltaiczną, a uzupełnianie energii w akumulatorze przy pomocy domowych ładowarek jest nie tylko wygodne i tanie, ale też ekologiczne i przewidywalne.
Amerykańskie sieci fast-foodów wycofywały świeżą cebulę ze swoich dań po tym, jak warzywo to zostało uznane za prawdopodobne źródło epidemii E. coli w restauracjach McDonald's, w wyniku której zachorowało 49 osób, a jedna niestety zmarła.
W gronie najlepszych szefów kuchni na świecie znalazło się czworo reprezentantów Polski – tak wyglądają wyniki tegorocznej edycji konkursu The Best Chef Awards 2024. Kto z Polaków i Polek zdobył wyróżnienie?
Jeszcze w marcu za minimalne wynagrodzenie można było kupić w restauracji średnio 128 kotletów schabowych, we wrześniu - już 124. Ceny w gastronomii rosną szybciej niż wynosi wskaźnik inflacji. Najbardziej odczuwają to osoby lepiej zarabiające.
Amerykańska sieć restauracji TGI Fridays (Thank God it's Friday!) złożyła wniosek o ochronę przed bankructwem. Firma w oświadczeniu poinformowała, że głównym powodem problemów finansowych były skutki pandemii Covid-19 i że wniosek pozwoli jej na „zbadanie strategicznych alternatyw w celu zapewnienia długoterminowej trwałości marki”.
Kopenhaska Noma, uznawana przez wielu ekspertów za najlepszą restaurację na świecie, w ostatnich latach przechodziła spore przemiany. Jej twórca, duński szef kuchni René Redzepi, zdradził, jaki los czeka słynny lokal, który zdobył trzy gwiazdki Michelin.
Liczba osób zakażonych bakterią E. coli powiązana z restauracjami McDonald's wzrosła z 49 do 75, poinformowała Agencja ds. Żywności i Leków USA. Zawiniła prawdopodobnie cebula, ale badana jest też wołowina.
Właściciele restauracji w Toskanii we Włoszech zrezygnowali z przyznanej im gwiazdki w przewodniku kulinarnym Michelin. To nie pierwszy taki przypadek. Dlaczego restauratorzy nie chcą wyróżnień, które uchodzą za jedne z najbardziej prestiżowych nagród w świecie gastronomii?
Znamy wyniki cenionego konkursu World Culinary Awards 2024. Na liście najlepszych restauracji na świecie znalazły się dwa lokale z Polski.
Znany brytyjski szef kuchni otworzył niezwykłą restaurację. Zdecydowaną większość zatrudnionych w niej ludzi stanowią osoby bezdomne. To próba zwrócenie uwagi na zjawisko, które w Wielkiej Brytanii staje się coraz większym problemem.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas