Naukowcy: praca w sklepie spożywczym to duże ryzyko infekcji

Praca w sklepie spożywczym naraża pracowników na poważne ryzyko infekcji koronawirusem - ostrzegają naukowcy.

Publikacja: 30.10.2020 13:28

Naukowcy: praca w sklepie spożywczym to duże ryzyko infekcji

Foto: Adobe Stock

mk

Badanie przeprowadzone w jednym z bostońskich sklepów wykazało, że aż 20 proc. pracujących tam osób miało COVID-19, a trzy na cztery zainfekowane osoby nie miały żadnych objawów.

I problem nie tylko w ty, że praca w sklepie naraża pracowników na poważne ryzyko zakażenia SARS-CoV-2, zwłaszcza tych, którzy mają kontakt z klientami i wiąże się też z dużym obciążeniem psychicznym. Pracownicy stali się też prawdopodobnie "znaczącym źródłem transmisji" dla COVID-19, nie zdając sobie z tego sprawy. Analizy wykazały bowiem, że trzy na cztery osoby z pozytywnym wynikiem testu na obecność koronawirusa, nie miały żadnych objawów.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Diagnostyka i terapie
Blisko kompromisu w sprawie reformy polskiej psychiatrii
Diagnostyka i terapie
Anestezjologia i intensywna terapia: trudna, odpowiedzialna, nowoczesna i coraz bardziej bezpieczna
Diagnostyka i terapie
Obowiązują nowe normy ciśnienia krwi. W grupie ryzyka więcej osób
Diagnostyka i terapie
Sepsa – choroba na śmierć i życie. Dziś światowy dzień sepsy
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Diagnostyka i terapie
Szczepionka na raka płuc testowana m.in. w Polsce. Trwają badania kliniczne