Cukier będzie słodszy, bo tańszy

Już teraz kilogram cukru w sklepie powinien kosztować około 2,50 zł. - wynika wynika z analiz ekspertów Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Polsce.

Publikacja: 16.12.2013 14:02

Tegoroczne plony buraka cukrowego rolnicy w Polsce były dobre, a nawet bardzo dobre, bo z hektara udało się średnio zebrać około 60 ton, a nie jak prognozowano około 55 ton.

Zdaniem Kazimierza Kobzy, z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego zabezpieczy to popyt krajowy z nadwyżką, bo można z niego wyprodukować około 1,7 mln ton cukru, a nie jak wcześniej planowano około 1,5 mln ton.

- Kampania buraczana zakończyła się. Plony są dobre. Buraki są już na pryzmach i rozpoczął się transport do cukrowni na przerób – poinformował Kazimierz Kobza.

Jednak dla plantatorów taka sytuacja nie jest najlepsza, gdyż do kraju trafia coraz więcej cukru trzcinowego, który może jeszcze bardziej zmniejszyć cenę plonów.

Ale w konsekwencji może także obniżyć cenę cukru w sklepach.

Kobza szacuje, że na rynku w kraju przy imporcie może znaleźć się nawet 2 mln ton cukru.

A to poważnie zagrozi krajowym producentom buraka.

Biznes
Liczne biznesy Dmitrija Miedwiediewa. Gigantyczna posiadłość ukryta nad Wołgą
Biznes
Zespół Brzoski od czerwca bez Brzoski. Przedsiębiorca odchodzi z zespołu ds. deregulacji
Biznes
Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta: do KPRM trafiła ocena skutków regulacji
Biznes
Inpost przejmuje brytyjską spółkę. Meloni w Białym Domu oczarowuje Trumpa
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Biznes
Jak deregulacja może pomóc firmom? Ich oczekiwania sprawdził PIE