Japończycy kontra turyści. Ceny w restauracjach różne dla miejscowych i gości

Lokalne władze w Japonii coraz częściej radzą sobie z nadmiarem turystów sugerując gastronomii różnicowanie cen dla miejscowych i dla turystów. Do tego dochodzą podatki turystyczne i inne sposoby zniechęcania wizytujących.

Publikacja: 25.07.2024 14:57

Turyści w restauracji w Kioto

Turyści w restauracji w Kioto

Foto: Bloomberg

Japonia nigdy nie była krajem, który byłby znany z podnoszenia cen dla obcokrajowców zwiedzających Kraj Kwitnącej Wiśni. Jednak rosnąca szybko liczba turystów, która nie tylko wróciła do poziomu sprzed pandemii, ale jest na dobrej drodze do nowego rekordu, skłania Japończyków do zmiany przyzwyczajeń.

„Trudno nam obsługiwać cudzoziemców”

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Biznes
Uczelnie chronią zagranicznych studentów. „Zatrudnijcie adwokata, nie opuszczajcie USA”
Biznes
Chiny zbliżają się do UE. Rekord na GPW. Ukrainie grozi niewypłacalność
Biznes
Unia Europejska nie wycofuje się z ESG
Biznes
Trwa konkurs dziennikarski „Voice Impact Award”
Biznes
Davos w cieniu skandalu. Założyciel forum oskarżany o nadużycia finansowe i etyczne