Japończycy kontra turyści. Ceny w restauracjach różne dla miejscowych i gości

Lokalne władze w Japonii coraz częściej radzą sobie z nadmiarem turystów sugerując gastronomii różnicowanie cen dla miejscowych i dla turystów. Do tego dochodzą podatki turystyczne i inne sposoby zniechęcania wizytujących.

Publikacja: 25.07.2024 14:57

Turyści w restauracji w Kioto

Turyści w restauracji w Kioto

Foto: Bloomberg

Japonia nigdy nie była krajem, który byłby znany z podnoszenia cen dla obcokrajowców zwiedzających Kraj Kwitnącej Wiśni. Jednak rosnąca szybko liczba turystów, która nie tylko wróciła do poziomu sprzed pandemii, ale jest na dobrej drodze do nowego rekordu, skłania Japończyków do zmiany przyzwyczajeń.

„Trudno nam obsługiwać cudzoziemców”

Pozostało jeszcze 90% artykułu

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Biznes
Kolejna „nacjonalizacja” Kremla. Producent alkoholu potępiał wojnę Putina
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Biznes
Raport PIE: fuzja telekomów w Polsce ze szkodą dla użytkowników
Biznes
Oxfam ostrzega: Strzeżcie się nowej arystokracji i oligarchii najbogatszych
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Gospodarka USA pod wodzą Trumpa
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Biznes
Nikt nie chce akcji Manufaktury. Ponad 1000 wierzycieli trafiło do syndyka
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego