Japończycy kontra turyści. Ceny w restauracjach różne dla miejscowych i gości

Lokalne władze w Japonii coraz częściej radzą sobie z nadmiarem turystów sugerując gastronomii różnicowanie cen dla miejscowych i dla turystów. Do tego dochodzą podatki turystyczne i inne sposoby zniechęcania wizytujących.

Publikacja: 25.07.2024 14:57

Turyści w restauracji w Kioto

Turyści w restauracji w Kioto

Foto: Bloomberg

Japonia nigdy nie była krajem, który byłby znany z podnoszenia cen dla obcokrajowców zwiedzających Kraj Kwitnącej Wiśni. Jednak rosnąca szybko liczba turystów, która nie tylko wróciła do poziomu sprzed pandemii, ale jest na dobrej drodze do nowego rekordu, skłania Japończyków do zmiany przyzwyczajeń.

„Trudno nam obsługiwać cudzoziemców”

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Tylko 79 zł za pół roku czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Biznes
Donald Trump ostrzegł koncerny motoryzacyjne, by nie podnosiły cen w reakcji na cła
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Biznes
Prezes stadniny w Janowie ma nową pracę. Zostanie szefem Krajowej Grupy Spożywczej
Biznes
Pekin znów zaprasza zagraniczne inwestycje. Xi: Chiny to żyzny grunt
Biznes
Asseco o zyskach, dywidendzie i roszadach właścicielskich. Firma chwali się wynikami
Materiał Partnera
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Biznes
Start-upy w świecie przymkniętych granic
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście