Menu Titanica sprzedane na aukcji. Pokazuje luksusowe życie pierwszej klasy

Menu pierwszej klasy z Titanica zostało sprzedane za 83 000 funtów (około 421 tys. złotych) w ramach aukcji pamiątek związanych ze słynnym liniowcem – informuje CNN. Menu, mocno zawilgocone, z częściowo zatartymi niektórymi napisami, było na pokładzie, gdy Titanic zatonął we wczesnych godzinach porannych 15 kwietnia 1912 r. - zapewnia dom aukcyjny Henry Aldridge and Son Ltd.

Publikacja: 13.11.2023 10:55

Menu Titanica sprzedane na aukcji

Menu Titanica sprzedane na aukcji

Foto: henryaldridge.com

Ocalone menu szczegółowo opisuje pierwszą kolację na pokładzie po wypłynięciu Titanica z Queenstown w Belfaście i ukazuje bogactwo dań, z których korzystali pasażerowie pierwszej klasy luksusowego liniowca.

Dania serwowane podczas kolacji obejmowały ostrygi, polędwicę wołową z kremem chrzanowym i puree z pasternaku, a także desery, w tym morelowe Bordaloue – rodzaj tarty – i budyń Victoria. Wydaje się, że nie zachowały się żadne inne przykłady menu pierwszej klasy z 11 kwietnia – czyli 4 dni przed zderzeniem z górą lodowa i tragicznym zatonięciem Titanica - zapewnia dom aukcyjny po konsultacji z muzeami posiadającymi pamiątki z Titanica i rozmowach z czołowymi kolekcjonerami pamiątek.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Biznes
W „Rzeczpospolitej” kompendium wiedzy o przetargach publicznych
Biznes
Nowy skandal w Brukseli. Posłowie mieli brać łapówki od lobbystów chińskiej firmy
Biznes
Niemal miliard złotych z budżetu trafiło na konto Poczty Polskiej
Biznes
UE uderza cłami odwetowymi w USA. Tusk spotyka się w Turcji z Erdoganem
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Biznes
Przez brak cyfrowego koordynatora Polska traci wpływ na unijne decyzje
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń