Reklama

Mięso "z probówki" dopuszczone na stoły w USA. Produkcja ruszy natychmiast

Hodowane w laboratoriach mięso zostało dopuszczone do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych. Dwie firmy otrzymały zgodę na produkcję i sprzedaż.

Publikacja: 22.06.2023 13:50

Danie firmy GOOD Meat z hodowanego w labopratorium mięsa drobiowego

Danie firmy GOOD Meat z hodowanego w labopratorium mięsa drobiowego

Foto: AFP

Mięso hodowane w laboratoriach, które nie wymaga zabijania zwierząt, ani gigantycznych obszarów zajmowanych pod hodowlę, zostało właśnie dopuszczone do sprzedaży w USA. Zgodę Departamentu Rolnictwa USA uzyskały dwie firmy produkujące mięso pochodzące z komórek kurczaków – Upside Foods i Good Meat. Zezwolenie Departamentu Rolnictwa jest konsekwencją wcześniej otrzymanych przez producentów zezwoleń.

Czytaj więcej

Wzrost produkcji mięsa roślinnego traci impet

Jeszcze w listopadzie zeszłego roku Food and Drug Administration (FDA) uznała, że sprzedaż mięsa produkowanego przez Upside Foods będzie bezpieczna. W marcu 2023 podobny dokument otrzymała firma Good Meat. Wydana właśnie przez Departament Rolnictwa zgoda oznacza, że firmy mogą szykować się do rynkowego debiutu swoich produktów w USA.

Good Meat sprzedaje już swoje produkty w Singapurze, gdzie reklamuje swój produkt jako „mięso bez uboju” i akcentuje bardziej humanitarne podejście do spożywania mięsa. Zwolennicy mięsa "z probówki" uważają, że takie produkty mogą pomóc także w walce ze zmianami klimatycznymi poprzez zmniejszenie zapotrzebowania na mięso pochodzące od żywych zwierząt, których hodowla wymaga wody i emituje gazy cieplarniane. Jednak do produkcji mięsa w laboratorium wciąż potrzebne są duże ilości energii elektrycznej.

Czytaj więcej

Krewetki z probówki? Singapurski start-up zaczął hodowlę
Reklama
Reklama

Firma Good Meat, w przygotowaniach do wejścia na rynek w USA, rozpoczęła współpracę z szefem kuchni i restauratorem José Andrésem, który ma lokal w Waszyngtonie. Jednak brak jest konkretnych informacji na temat rozpoczęcia oferowania mięsa z laboratorium w lokalu.

- Ogłoszenie, że jesteśmy już w stanie produkować i sprzedawać mięso hodowane w laboratoriach w USA, to ważny moment dla naszej firmy, branży i systemu żywnościowego – powiedział w cytowanym przez CNN oświadczeniu Josh Tetrick, współzałożyciel i CEO Good Meat i Eat Just.

Czytaj więcej

Rząd Włoch chce zakazać mięsa z laboratorium

Firma Good Meat, która należy do producenta roślinnych substytutów jajek Eat Just oświadczyła, że produkcja mięsa "z probówki" w USA rusza "natychmiast". Z informacji podanych przez firmę wynika, że komórki mięsa będą hodowane w gigantycznej kadzi przypominającej te używane do warzenia piwa.

Upside Foods nie podało informacji o dacie debiutu swojego produktu w USA.

Biznes
Ostrzeżenie szefa NATO, eksport polskich kosmetyków i cła Meksyku na Chiny
Biznes
Nowa Jałta, czyli nieznane szczegóły planu Donalda Trumpa
Materiał Promocyjny
Polska jest dla nas strategicznym rynkiem
Biznes
MacKenzie Scott rozdaje majątek. Była żona Bezosa przekazała ponad 7 mld dolarów
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Biznes
Bruksela pod presją, kredyty Polaków i bariery handlowe w UE
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama