Szok nawozowy podbije ceny żywności

Zwykle ceny żywności rosną szybciej, niż potem spadają – mówi Jakub Olipra, ekonomista z Credit Agricole Bank Polska.

Publikacja: 26.10.2021 21:00

Jakub Olipra, ekonomista z Credit Agricole Bank Polska

Jakub Olipra, ekonomista z Credit Agricole Bank Polska

Foto: Fotorzepa/ Jerzy Dudek

To nie jest tak, że ceny żywności zaczęły rosnąć miesiąc czy dwa miesiące temu. Indeks światowych cen żywności wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) rośnie z małymi przerwami od kilkunastu miesięcy. Jest dziś bardzo blisko najwyższych poziomów w historii. Co się dzieje?

Rzeczywiście, po odnotowanym w czerwcu i lipcu spadku, indeks światowych cen żywności FAO powrócił w ostatnich miesiącach do trendu wzrostowego. Warto zwrócić uwagę, że drożeją wszystkie główne kategorie produktowe uwzględniane w indeksie, czyli mięso, zboże, produkty mleczne, olej roślinny i cukier. Do historycznego maksimum z lutego 2011 r. brakuje nam już tylko 5,8 proc. i w mojej ocenie, uwzględniając to co się obecnie dzieje na światowym rynku żywności, można oczekiwać, że indeks w kolejnych miesiącach przebije to maksimum.

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Biznes
Rekordowe wydatki Kremla na propagandę za granicą. Czy Polska jest od niej wolna?
Biznes
Polskie firmy nadrabiają dystans w cyfryzacji
Biznes
Rafako i Huta Częstochowa. Będą razem produkować dla wojska?
Materiał Promocyjny
Dlaczego Polacy boją się założenia firmy?
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Biznes
Ogromna inwestycja Microsoftu w Europie. Koncern składa obietnicę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne