Szok nawozowy podbije ceny żywności

Zwykle ceny żywności rosną szybciej, niż potem spadają – mówi Jakub Olipra, ekonomista z Credit Agricole Bank Polska.

Publikacja: 26.10.2021 21:00

Jakub Olipra, ekonomista z Credit Agricole Bank Polska

Jakub Olipra, ekonomista z Credit Agricole Bank Polska

Foto: Fotorzepa/ Jerzy Dudek

To nie jest tak, że ceny żywności zaczęły rosnąć miesiąc czy dwa miesiące temu. Indeks światowych cen żywności wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) rośnie z małymi przerwami od kilkunastu miesięcy. Jest dziś bardzo blisko najwyższych poziomów w historii. Co się dzieje?

Rzeczywiście, po odnotowanym w czerwcu i lipcu spadku, indeks światowych cen żywności FAO powrócił w ostatnich miesiącach do trendu wzrostowego. Warto zwrócić uwagę, że drożeją wszystkie główne kategorie produktowe uwzględniane w indeksie, czyli mięso, zboże, produkty mleczne, olej roślinny i cukier. Do historycznego maksimum z lutego 2011 r. brakuje nam już tylko 5,8 proc. i w mojej ocenie, uwzględniając to co się obecnie dzieje na światowym rynku żywności, można oczekiwać, że indeks w kolejnych miesiącach przebije to maksimum.

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Biznes
Włosi rezygnują ze współpracy z Bank of America, wolą Deutsche Bank
Biznes
50 mln złotych na Tarantule dla polskiego wojska. MON kupuje kolejne bezzałogowce
Biznes
Szczyt w Brukseli: Zełenski prezentuje plan, Orban blokuje decyzje. Chiny wzywają USA do rozmów
Biznes
PGZ szuka partnera do produkcji amunicji
Materiał Promocyjny
Sześćdziesiąt lat silników zaburtowych Suzuki
Biznes
Prezes PZPM: Wojna celna Donalda Trumpa obije europejską motoryzację, ale boleśnie uderzy także Amerykanów