Jak pandemia i lockdowny przeorały gastronomię

Bary i restauracje odnotowały drastyczny spadek liczby klientów o 90 proc. w trakcie pierwszej odsłony pandemii wiosną 2020 r. i o 60–70 proc. w trakcie kolejnej fali zamknięcia gospodarki.

Aktualizacja: 27.07.2021 09:43 Publikacja: 27.07.2021 06:00

Jak pandemia i lockdowny przeorały gastronomię

Foto: Bloomberg

Takie wyniki przynosi najnowszy raport POSbistro, który przedstawia kondycję i zmiany branży gastronomicznej, które nastąpiły w wyniku pandemii, do którego dotarła „Rzeczpospolita". POSbistro przeprowadziło badanie na próbie ponad 1 tys. lokali gastronomicznych z różnych segmentów, tj. restauracji, pizzerii, sushi itp.

Czytaj także: Pół roku lockdownu gastronomii: długi i gigantyczne straty

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Biznes
Żałosna transformacja Gazpromu: będzie produkował lodówki i pralki
Biznes
Raport o stanie cyberbezpieczeństwa Polski. Rekordowa liczba ataków w 2024 r.
Biznes
Tusk zapowiada repolonizację gospodarki. UE i USA bez przełomu. Cła pozostają, rozmowy utknęły
Biznes
Każdego dnia niewypłacalność ogłaszają 22 firmy
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Biznes
Krok bliżej produkcji rakiet artyleryjskich w Polsce