Rocznie Polacy wypijają 12,7 - 13,7 mln litrów podrabianych trunków w przeliczeniu na 100 - procentowy alkohol. W porównaniu do początku XXI wieku sytuacja poprawia się - wówczas z nielegalnych źródeł pochodziło nawet 45 proc. wyrobów spirytusowych.
Jednak producenci zwracają uwagę, że problem jest nadal poważny. Tracą nie tylko oni, ale także budżet państwa. Gdyby nie szara strefa do tego ostatniego mogłoby trafić nie tak, jak obecnie ok. 10 mld zł , ale ok. 11 mld zł rocznie.
- Przestępcy działający na rynku alkoholowym są coraz lepiej zorganizowani, dlatego do walki z nimi konieczne są nie tylko działania operacyjne Policji czy Służby Celnej, ale i odpowiednie rozwiązania prawne - mówił podczas konferencji prasowej Leszek Wiwała, prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy.
- Służba Celna w najbliższym czasie planuje wzmożenie czynności kontrolnych w zakresie obrotu napojami alkoholowymi, w szczególności w handlu detalicznym i gastronomii - zapowiada Jacek Kapica, szef Służby Celnej i wiceminister finansów.
Polska jest największym producentem wódki w Unii Europejskiej. Zajmuje także czwarte miejsce pod względem łącznej produkcji napojów spirytusowych. Rocznie wytwarzamy ich 3,2 mln hl litrów.