Jedzenie czerwonego mięsa nawet w małych ilościach szkodzi?

Związek między spożywaniem dużych ilości czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego, z poważnymi chorobami jest znany. Nowe badania sugerują jednak, że nawet jedzenie niewielkich ilości tych produktów zwiększa ryzyko poważnych chorób.

Publikacja: 09.04.2019 00:22

Jedzenie czerwonego mięsa nawet w małych ilościach szkodzi?

Foto: Adobe Stock

O tym, że dieta bogata w czerwone mięso szkodzi zdrowiu, naukowcy mówią od dawna. Liczne badania dowodzą, że upodobanie do befsztyków zwiększa ryzyko takich chorób jak nowotwór jelita grubego, trzustki, udaru czy endometriozy.  Dotychczasowe prace naukowców dotyczyły jednak jedzenia mięsa w dużych ilościach. Nie analizowano, czy spożywanie wołowiny lub wieprzowiny od święta może szkodzić.

– Chcieliśmy bliżej przyjrzeć się powiązaniu niskiego spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa z chorobami układu krążenia i umieralnością na raka w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie jedli mięsa – powiedział główny autor badań dr Saeed Mastour Alshahrani.

Pozostało 80% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Zdrowie
"Czarodziejska różdżka" Leszczyny. Bez wotum nieufności wobec minister zdrowia
Zdrowie
Co dalej z regulacją saszetek nikotynowych?
Zdrowie
Reforma szpitali na politycznym zakręcie
Zdrowie
Reforma szpitali. Projekt trafi do ponownych konsultacji
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Zdrowie
Dziecko też może mieć kryzys psychiczny