Pyłek pszczeli wzmacnia lepiej niż wątróbka?

Dostarcza więcej wapnia niż jogurt, ma tyle żelaza, co wątróbka, a do tego jest skarbnicą aż 36 witamin i minerałów niezbędnych każdemu organizmowi – czytamy w onet.pl o zaletach pyłku pszczelego.

Publikacja: 11.09.2018 19:49

Pyłek pszczeli zawiera nie mniej białka niż mięso - twierdzi prof. Roch Domerego

Pyłek pszczeli zawiera nie mniej białka niż mięso - twierdzi prof. Roch Domerego

Foto: AdobeStock

Pyłek jest wytwarzany przez pszczoły do karmienia młodych pszczół. Są w nim skoncentrowane składniki odżywcze niezbędne dla naszego organizmu.  Pyłek dostarcza więcej wapnia niż produkty mleczne, np. jogurt. W jego składzie znajduje się również spora ilość węglowodanów i aminokwasów. Co ciekawe, zawiera też wiele enzymów, m.in. wspomagających trawienie – czytamy w onet.pl.

Najwięcej w pyłku pszczelim jest amylazy, enzymu trzustkowego, rozkładającego wielocukry (np. skrobię) na cukry proste, które są następnie wchłaniane z przewodu pokarmowego. Ale są w nim i inne enzymy trawienne, m.in. katalaza i pektaza.

Czytaj dalej RP.PL

Tylko 9 zł aż za 3 miesiące!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Zdrowie
Zespół Trójstronny pochyli się nad płacami lekarzy
Zdrowie
Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży. Wkrótce standardy prewencji suicydalnej
Zdrowie
Bezpieczeństwo lekowe. Powstała lista kluczowych substancji
Zdrowie
Wszystkie alkohole powinny być traktowane tak samo. Debata
Materiał Promocyjny
Big data pomaga budować skuteczne strategie
Zdrowie
Wypadanie włosów u kobiet nasila się z wiekiem. Czy można temu zapobiec?
Materiał Promocyjny
Seat to historia i doświadczenie, Cupra to nowoczesność i emocje