Wino i wódka są skazane na ekologiczny przewrót

Producenci alkoholi wpisują się w tendencje ekologiczne. W ten sposób próbują pozyskać konsumentów – mówi Dr Magdalena Cyrek, ekonomistka z Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Aktualizacja: 17.01.2020 05:43 Publikacja: 16.01.2020 15:55

Wino i wódka są skazane na ekologiczny przewrót

Foto: Adobe Stock

Grupa Żywiec rozwija akcję, w ramach której promuje oddawanie do sklepów butelek zwrotnych po piwie, a Carlsberg w październiku pokazał swój prototyp ekologicznej butelki. Czy producenci mocniejszych alkoholi też będą skazani na produkcję ekologicznych butelek?

Już teraz są podejmowane działania związane z wprowadzaniem ekologicznej oferty produktów alkoholowych, nie tylko piwa. Takie alkohole jak wino czy wódka są skazane na ekologiczny przewrót. Na tę chwilę ich oferta jest wąska, ale wygląda na to, że producenci alkoholi wpisują się w tendencje ekologiczne. W ten sposób próbują pozyskać konsumentów. Klientów próbują też zachęcić ekologiczną produkcją: alkohole coraz częściej opierają się na tradycyjnych recepturach, w ich skład wchodzą certyfikowane surowce, a nie sztuczne ulepszacze smaku i konserwanty.

Czytaj dalej RP.PL

Tylko 9 zł aż za 3 miesiące!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Gospodarka wciąż w strefie cienia
Opinie Ekonomiczne
Piotr Skwirowski: Nie czarne, ale już ciemne chmury nad kredytobiorcami
Ekonomia
Marek Ratajczak: Czy trzeba umoralnić człowieka ekonomicznego
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Klęska władz monetarnych
Materiał Promocyjny
Fotowoltaika naturalnym partnerem auta elektrycznego
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Sławiński: Przepis na stagnację
Materiał Promocyjny
Seat to historia i doświadczenie, Cupra to nowoczesność i emocje