Grillowanie: Żar, dym, woń, smak

Grillowanie stało się rozrywką wielu pokoleń i różnych grup społecznych.

Publikacja: 29.04.2019 00:01

Grill to więcej niż moda – styl spędzania wolnego czasu

Grill to więcej niż moda – styl spędzania wolnego czasu

Foto: 123RF

Różne są pasje: według św. Mateusza i św. Jana, skomponowane przez Bacha, film „Pasja" w reżyserii Mela Gibsona, pasja szewska, twórcza, miłosna. W Polsce, dodatkowo, jest jeszcze pasja grillowania.

Długi majowy weekend to początek sezonu grillowego. W tych dniach (i tak już pozostanie do października) z przydomowych ogródków, terenów rekreacyjnych, działek, z balkonów w wielkomiejskich blokach wznoszą się ku niebu wonie przypiekanych kaszanek, kiełbasek śląskich, karkówek, żeberek, antrykotów, szaszłyków, skrzydełek i piersi kurzęczych (terminologia według Pawlaka z „Samych swoich"). Grillują siwowłosi i gołowąsy, obie płcie, biedni i bogaci.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Zdrowie
Potrzebujesz dofinansowania do protezy lub rehabilitacji? Fundacja Poland Business Run szuka beneficjentów!
Zdrowie
Pilotażowy program tabletki „dzień po” w aptekach bez spektakularnych efektów
Zdrowie
Czy grozi nam medyczny blackout?
Zdrowie
Badanie CeZ: Z narzędzi AI korzysta niecałe 5 proc. podmiotów leczniczych w Polsce
Materiał Promocyjny
Jak Meta dba o bezpieczeństwo wyborów w Polsce?
Zdrowie
Paweł Walicki, CMP: Profilaktyka powinna znaleźć się w gestii lekarza rodzinnego