Jak uchronić jedzenie przed wyrzuceniem do śmieci

Mimo braku ustawy, sieci handlowe same oddają niesprzedaną żywność. Ten gest poprawia ich wizerunek.

Publikacja: 04.01.2018 18:35

Jak uchronić jedzenie przed wyrzuceniem do śmieci

Foto: Stock Adobe

W Polsce marnuje się ok. 9 mln ton żywności rocznie, czyli 235 kg na mieszkańca. Tak mówią szacunki sprzed około dziesięciu lat. – Od tamtego czasu nastąpił postęp technologiczny, szczególnie w obszarze produkcji. Można się spodziewać, że ten sektor ograniczył marnowanie jedzenia – mówi Marek Borowski, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. Dodaje, że obecnie około 50 proc. marnują osoby indywidualne. Na kolejnych miejscach są produkcja, przetwórstwo i dystrybucja.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Społeczeństwo
Długoterminowa prognoza pogody od lutego do maja. IMGW przewiduje sporo anomalii
Materiał Promocyjny
Przed wyjazdem na upragniony wypoczynek
Społeczeństwo
Sondaż: Jak zmieniło się nastawienie do Ukraińców? Wiemy, co uważają Polacy
Społeczeństwo
Sondaż: Polacy chcą powrotu kontroli na granicach w UE
Społeczeństwo
Zmiana czasu na letni 2025. Kiedy przestawiamy zegarki?
Społeczeństwo
Niemcy zmieniają prawo, migranci zostaną w Polsce