Rolnicy łatwiej sprzedadzą własne wyroby

Bez sztucznych dodatków i z własnego gospodarstwa muszą pochodzić szynki, kiełbasy i przetwory, by rolnik mógł je sprzedać bezpośrednio konsumentowi.

Aktualizacja: 05.10.2016 10:07 Publikacja: 05.10.2016 08:05

Rolnicy łatwiej sprzedadzą własne wyroby

Foto: 123RF

Takie wymagania określa projekt nowej ustawy o sprzedaży żywności przez rolników, który dziś trafi do pierwszego czytania w Sejmie. Propozycja posłów z Kukiz 15 ma ułatwić rolnikom zbyt swoich wyrobów.

Projekt z jednej strony ułatwi rolnikom sprzedaż własnych produktów, a konsumentom kupno produktów, które nie są nafaszerowane sztucznymi konserwantami czy innymi chemicznymi dodatkami. Z tym, że taka sprzedaż będzie możliwa pod pewnymi warunkami. Oprócz tego, że mają one być np. z własnego gospodarstwa czy z własnych upraw rolnika, to wyroby takie muszą być również przetworzone w sposób naturalny i tradycyjny. Trzeba je będzie oznaczyć adresem gospodarstwa i podać przybliżony skład produktu.

RP.PL tylko 19 zł za 3 miesiące!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Prawo w Polsce
Co dalej z pieniędzmi dla PiS? Minister finansów w prawnym potrzasku
Materiał Promocyjny
Jak przez ćwierć wieku zmieniał się rynek leasingu
Nieruchomości
Zmiany w prawie lotniczym. Właściciele nieruchomości z nowym obowiązkiem
Edukacja i wychowanie
Ferie zimowe 2025 zaczną się później niż ostatnio. Terminy dla wszystkich województw
Sądy i trybunały
Nie tylko spadki i zasiedzenie. Najważniejsze orzeczenia Izby Cywilnej w 2024 r.
Materiał Promocyjny
5G – przepis na rozwój twojej firmy i miejscowości
Praca, Emerytury i renty
Nowe terminy wypłat 800 plus w styczniu 2025. Zmiany w harmonogramie
Materiał Promocyjny
Nowości dla przedsiębiorców w aplikacji PeoPay