Gastronomia idzie na rekord

Zamówienia posiłków przez internet rosną kilka razy szybciej niż cały sektor gastronomiczny. Trend ma się utrzymywać latami i to już nie tylko dzięki najmłodszym konsumentom.

Aktualizacja: 02.03.2020 21:23 Publikacja: 02.03.2020 21:00

Gastronomia idzie na rekord

Foto: Adobe Stock

Rynek gastronomiczny w Polsce jest już wart ponad 34 mld zł. Rośnie 3–5 proc. rocznie. Zdecydowanie najdynamiczniej rozwija się sektor internetowych zamówień na dostawy do domu – w tym roku ma być wart już 1,7 mld zł, a za pięć lat – 5,8 mld zł. Wówczas cały sektor zamówień wysyłanych do domu (składanych online i telefonicznie – tzw. delivery) wart będzie już 12 mld zł.

Z raportu serwisu Pizzaportal wynika, że rośnie również rola agregatorów, za pośrednictwem których zamówienia od klientów trafiają do restauracji. Obecnie serwisy takie jak np. Pyszne.pl odpowiadają za 74 proc. zamówień, resztę gastronomia prowadzi przez własne strony WWW.

Pozostało 85% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką
Przemysł spożywczy
Carlsberg znika z Rosji. Aktywa kupuje judoka, dobry znajomy Putina
Przemysł spożywczy
Największy na świecie dostawca produktów rolno-spożywczych zwolni 8 tys. osób
Przemysł spożywczy
Masło znów po 10 zł? To realny scenariusz
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Przemysł spożywczy
Kawior podrożał w Rosji o 34 procent. Zapowiada się bardzo drogi Nowy Rok
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska