Steki stają się luksusem. Ceny wołowiny szybują w górę

Wołowina drożeje na całym świecie, przede wszystkim dzięki rosnącemu popytowi ze strony Chin, nieortodoksyjnym działaniom Argentyny i rosnącym kosztom pasz.

Aktualizacja: 27.05.2021 15:17 Publikacja: 27.05.2021 15:13

Steki stają się luksusem. Ceny wołowiny szybują w górę

Foto: AFP

Mięso wołowe to niemal nieodłączny element lokalnej kultury w Argentynie czy też podstawa letniego grillowania w USA. Jednak rosnące ceny wołowiny sprawiają, że mięso znika z menu wielu konsumentów. Na wzrost cen składa się wiele czynników, które wzajemnie napędzają spiralę wzrostu.

Czytaj także: Polacy ruszyli po roślinne mięso. Wielki wzrost sprzedaży

Pozostało 87% artykułu

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl

Zyskaj dostęp do ekskluzywnych treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Hybrydy
Skoda Kodiaq. Co musisz wiedzieć o technologii PHEV?
Materiał Promocyjny
Stabilność systemu e-commerce – Twój klucz do sukcesu
Czym jeździć
Skoda Kodiaq. Mikropodróże w maxisamochodzie
Przemysł spożywczy
Rozbity gang podrabiaczy wina. Szefował mu Rosjanin
Przemysł spożywczy
Koniec boomu na mięso z roślin. Dlaczego klienci się od niego odwracają?
Przemysł spożywczy
Czy Henryk K., król wędlin, uniknie kary? Polska walczy o ekstradycję już czwarty rok
Przemysł spożywczy
Co czwarta „małpka” znika z półki do południa. Jak wygląda sprzedaż wódek w małych butelkach