IKEA pokazuje roślinne klopsiki. Niebawem będą w Polsce

Kultowy produkt znany z restauracji w sklepach sieci tego lata zyska nową, wegańską wersję. Polacy będą je mogli kupić jako jedni z pierwszych.

Aktualizacja: 16.07.2020 17:57 Publikacja: 16.07.2020 17:48

IKEA pokazuje roślinne klopsiki. Niebawem będą w Polsce

Foto: IKEA

Nowe klopsy z roślinnego substytutu mięsa są zrobiony z białka żółtego grochu, owsa, ziemniaków, cebuli i jabłka, ale wyglądają i smakują jak mięso. Dzięki śladowi klimatycznemu wynoszącemu tylko 4 proc. klasycznego klopsika IKEA, nowy produkt to krok do realizowania celu IKEA, aby stać się neutralną dla klimatu do 2030 roku. Kulka roślinna zostanie wprowadzona do UE w sierpniu 2020 r. Kilka miesięcy później pojawią się w sklepach IKEA w Ameryce Północnej, na Bliskim Wschodzie i w regionie Azji i Pacyfiku.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 19 zł kwartalnie!
Przemysł spożywczy
Amerykański gigant inwestuje w Polsce w nowoczesną produkcję czekolady
Przemysł spożywczy
Branża mięsna czeka na otwarcie rynków azjatyckich
Przemysł spożywczy
Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych sprzeda tysiąc ton masła. To cios w wysokie ceny
Przemysł spożywczy
Kreml walczy z pijaństwem. Drożeje wódka i nie tylko
Materiał Promocyjny
W domu i poza domem szybki internet i telewizja z Play
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
Materiał Promocyjny
„Nowy finansowy ja” w nowym roku