Burger King testuje nowego wegeburgera. Kotlet będzie uderzająco przypominać mięso

Burger King szykuje nowy hit dla wegetarian. Do swojej oferty, na razie w ramach testów, wprowadza wyjątkowego burgera z kotletem ze składników roślinnych, który ma wyglądać i smakować jak mięso.

Aktualizacja: 02.04.2019 14:02 Publikacja: 02.04.2019 13:57

Burger King testuje nowego wegeburgera. Kotlet będzie uderzająco przypominać mięso

Foto: Bloomberg

ala

Amerykańska sieć restauracji Burger King postanowiła iść z nurtem czasu i rozszerzyć swoją ofertę o dania dla wegetarian. Wprawdzie w swoim menu miała już kotlety ze składników roślinnych, produkowane przez Kellogg Co.’s MorningStar Farms, ale zapowiadany przez nią nowy wegeburger ma być specjalny.

Czytaj także: Wegański „krwisty” burger podbija USA. Wspierają go Bill Gates i Leonardo DiCaprio 

Burger o nazwie Impossible Whopper (po polsku „Niemożliwe Kłamstwo”) stworzyła dla sieci firma Impossible Foods, znana z wegetariańskich innowacji spożywczych. To właśnie ona jako pierwsze wprowadziła w zeszłym roku burgera z tajemniczym składnikiem, który spowodował, że kotlet w środku smakował i pachnie jak mięso, kiedy w rzeczywistości zrobiony był ze składników roślinnych. 

Tym tajemniczym składnikiem jest hem, jeden ze składników hemoglobiny będący połączeniem żelaza z protoporfiryną. Występuje w niemal wszystkich organizmach żywych, w których odpowiada za transport tlenu. W przemyśle spożywczym był już od dawna używany jako dodatek do tradycyjnych burgerów, by podkreślić metaliczny smak mięsa.

Czytaj także: McDonald’s wprowadził wegańskie dania… i rozgniewał wegan

Firma Impossible Food jako pierwsza pozyskała hem z roślinnych źródeł w laboratorium, produkuje go bowiem z soi i genetycznie zmodyfikowanych drożdży, i opracowała sposób, by dodać go do wegetariańskich potraw.

Wegeburger Impossible Whopper, jak podaje Bloomberg, ma wejść na początku do oferty 59 restauracji Burger Kinga w mieście Saint Louis w stanie Missouri. Oprócz hemu składa się on ze standardowych dodatków, jak sałaty, pomidora, majonezu bądź ketchupu, cebuli i ogórków kiszonych.

Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Przemysł spożywczy
Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta
Przemysł spożywczy
Piwo z Polski i innych krajów Unii Europejskiej wlewa się do Rosji
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego