Dieta jaskiniowców była urozmaicona

Już w epoce kamienia ludzie przyrządzali pożywienie roślinne za pomocą ognia, a posiłki zjadali wspólnie.

Aktualizacja: 11.01.2020 21:50 Publikacja: 09.01.2020 19:17

Jaskinia Border

Jaskinia Border

Foto: fot. mat. pras.

W grocie Border, położonej na granicy Republiki Południowej Afryki i Eswatini (d. Suazi), naukowcy francuscy odkopali pozostałości roślin, które poddane były obróbce termicznej. Znaleźli je w warstwie, której wiek określili na 170 tys. lat. To pozostałości po posiłku – małe fragmenty upieczonych korzeni i bulw.

Wykopaliska rzucają nowe światło na prawdziwą dietę paleo. Okazuje się, że ta modna dziś i coraz częściej stosowana różni się od prehistorycznej dość znacznie.

Pozostało 86% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Archeologia
Polscy archeolodzy zbadają królewski grobowiec w Egipcie. Potrzebują pieniędzy
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką
Archeologia
Niezwykłe odkrycie archeologów. Naukowcy odnaleźli zaginione miasto Majów
Archeologia
Premierowy pokaz strojów z Faras w Luwrze
Archeologia
Co archeolodzy znaleźli w podziemnym tunelu w Gucin Gaju?
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Archeologia
Pompeje wciąż niepoznane. Archeolodzy odkryli szczątki kolejnych ofiar erupcji Wezuwiusza
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska