Reklama
Rozwiń

Zdrowa dieta dla Ziemi: Mniej czerwonego mięsa, więcej warzyw

Komisja naukowców z całego świata opracowała dietę, która ma nie tylko poprawić nasze zdrowie, ale też pozwolić na wykarmienie 10 miliardów ludzi na świecie bez katastrofalnych zniszczeń na naszej planecie. Jakie są jej wytyczne?

Publikacja: 18.01.2019 09:24

Mniej wołowiny, więcej roślin strączkowych - to najważniejsza zmiana w diecie, do jakiej przekonują

Mniej wołowiny, więcej roślin strączkowych - to najważniejsza zmiana w diecie, do jakiej przekonują eksperci

Foto: Adobe Stock

Do 2050 roku musimy przeprowadzić wielką żywieniową transformację – apeluje 37 naukowców, którzy w ramach komisji EAT-Lancet opracowali wytyczne dla diety, która umożliwi w najbliższych dziesięcioleciach wyżywienie 10 miliardów ludzi w sposób zrównoważony, tak by nie zniszczyć planety. By stało się to możliwe,  konieczne są zmiany w trzech obszarach: zmiana diety, ulepszenie produkcji żywności przez zmiany w rolnictwie i technologii oraz zmniejszenie marnotrawienia żywności.

Skala obecnej hodowli zwierząt jest główną przyczyną emisji gazów cieplarnianych odpowiedzialnych za globalne ocieplenie, zużywa jedną trzecią wody pitnej Ziemi.  Przypomnijmy, że degradacja środowiska naturalnego i zmiany klimatyczne według najnowszych szacunków WHO mogą w najbliższych latach wepchnąć 100 mln ludzi w skrajną nędzę i przyczynić się do co najmniej  250 000 zgonów rocznie.

Zdrowie
Paweł Walicki, CMP: Profilaktyka powinna znaleźć się w gestii lekarza rodzinnego
Zdrowie
Wszyscy uczestnicy systemu są skazani na rozwój
Zdrowie
Bilans NFZ za 2024 rok. Wiemy, na ile pieniędzy czekają szpitale
Zdrowie
Powstała pierwsza lista leków krytycznych. Ministerstwo Zdrowia chce zabezpieczyć pacjentów
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń