Czy białe mięso jest naprawdę zdrowsze niż czerwone?

Lekarze i dietetycy od lat nawołują, by radykalnie ograniczyć obecność czerwonego mięsa w diecie, ponieważ jego jedzenie zwiększa ryzyko miażdżycy. Od takich oskarżeń wolne było natomiast mięso białe. Aż do teraz.

Aktualizacja: 08.06.2019 14:25 Publikacja: 06.06.2019 13:05

Czy eskalopki z piersi kurczaka rzeczywiście są zdrowszą alternatywą dla krwistego steku?

Czy eskalopki z piersi kurczaka rzeczywiście są zdrowszą alternatywą dla krwistego steku?

Foto: Adobe Stock

Wyniki najnowszych badań, opublikowanych na początku czerwca w American Journal of Clinical Nutrition, kwestionują panujące powszechnie przekonanie, że jedzenie białego mięsa, np. z kurczaka lub indyka, jest zdrowsze, niż spożywanie wołowiny czy wieprzowiny.

Za tym, że o jedzeniu czerwonego mięsa lepiej zapomnieć, przemawiają dziesiątki badań przeprowadzonych przez najlepsze ośrodki naukowe na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat.

Pozostało 90% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Obszary medyczne
Masz to jak w banku
Obszary medyczne
Współpraca, determinacja, ludzie i ciężka praca
Zdrowie
"Czarodziejska różdżka" Leszczyny. Bez wotum nieufności wobec minister zdrowia
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Zdrowie
Co dalej z regulacją saszetek nikotynowych?
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska