Czy czekolada wywołuje trądzik? A może to wina cukru?

Pytania o czekoladę i jej wpływ na trądzik dermatolodzy słyszą niemal codzienne. Niestety, mimo dziesiątków badań naukowych na ten temat, nadal nie znają na nie jednoznacznej odpowiedzi.

Aktualizacja: 15.02.2019 15:22 Publikacja: 15.02.2019 14:44

Czekolada i trądzik często idą w parze

Czekolada i trądzik często idą w parze

Foto: Adobe Stock

–  Ludzie mają obsesję na punkcie tego, że czekolada powoduje trądzik – stwierdziła w CNN dr Patricia Farris, dermatolog z Amerykańskiej Akademii Dermatologii.  Są badania, które nie potwierdzają takiej zależności, ale też takie, które na nią wyraźnie wskazują – przyznała dermatolog.

 

Przyczyna trądziku: czekolada czy cukier?

Nie ulega wątpliwości, że dieta ma wpływ na wygląd skóry. Istnieją dobrze udokumentowane badania, z których wynika, że żywność o wysokim indeksie glikemicznym, bogata w węglowodany proste, czyli cukry – ewidentnie szkodzi skórze  ze skłonnościami do trądziku.

Wszelkie słodycze, słodzone napoje, wyroby z białej oczyszczonej mąki powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. To zwiększa produkcję insuliny, insulinopodobnego czynnika wzrostu oraz hormonów zwanych androgenami i w efekcie wzmaga wydzielanie sebum – wyjaśnia dr Farris.

Sebum to oleista substancja wydzielana przez gruczoły łojowe, która pomaga utrzymać w skórze odpowiednią wilgotność, tworząc na niej ochronny film.

Kiedy gruczoły produkują zbyt dużo sebum, łój może łączyć się z martwymi komórkami skóry i gromadzić w jej porach. Prowadzi to do zaskórników i pryszczy. – Skoki insuliny są trądzikogenne, więc odradzamy diety wysokoglikemicznych" – mówi Farris.

Czekolada a zaskórniki

Osoby, które mają trądzik, a jedzą różnego rodzaju słodycze z czekoladą: cukierki, batoniki, ciastka – często obwiniają czekoladę za swoje problemy z cerą. –  W rzeczywistości kolejne wypryski na skórze pojawiają się, ponieważ  „śmieciowe” słodycze są bogate w cukry i powodują wzrost poziomu glukozy we krwi i wyrzut insuliny. Samej prawdziwej czekolady jest w nich jak na lekarstwo i być może nie ona jest przyczyną nasilenia trądziku –  uważa dr Farris.

Po zjedzeniu czekolady 5 pryszczy więcej

Najnowsze badania pokazują jednak, że sama czekolada też może prowokować pojawienie się wyprysków. Uczestnicy jednego z takich testów zostali losowo przydzieleni do dwóch grup. W jednej badani zjedli batonik czekoladowy, w drugiej  25 żelków.  W obu przypadkach słodycze miały taki sam ładunek glikemiczny, co oznacza, że potencjalnie wywoływały podobny wzrost poziomu cukru we krwi. Okazało się, że u jedzących żelki trądzikowe wykwity nie nasiliły się, a u „zjadaczy batoników” – owszem.

 –  Odkryliśmy, że przeciętnie ludzie mają około pięciu pryszczy więcej po spożyciu czekolady – powiedział autor badania dr Gregory R. Delost z Kliniki Dermatologii Szpitali Uniwersyteckich w Cleveland Medical Center.

Opierając się na swoich odkryciach, Delost jest przekonany, że czekolada może nasilić trądzik.

Czy ciemna czekolada szkodzi skórze

W jednym z badań przeprowadzonych w 2016 r. z udziałem 25 osób naukowcy sprawdzali, czy codzienne jedzenie ciemnej czekolady z 99 proc. zawartością kakao, bez dodatku cukrów lub mleka, zaostrzy problemy z cerą u mężczyzn skłonnych do trądziku.

Po czterech tygodniach naukowcy stwierdzili statystycznie istotny wzrost zarówno zaskórników, jak i pryszczy w porównaniu do wartości wyjściowej.

– Nie stwierdziliśmy, że to czekolada powoduje trądzik, ponieważ ten stan jest spowodowany wielowymiarowymi czynnikami  – zastrzegał autor badania dr Pravit  Asawanonda, profesor i przewodniczący dermatologii na Uniwersytecie Chulalongkorn w Bangkoku w Tajlandii. – Nasze badania sugerują jednak, że ciemna czekolada zaostrza trądzik pod względem liczby zmian skórnych.

 

Oprócz cukru również tłuszcz zawarty w czekoladzie może przyczyniać się do powstawania  zaskórników. Niektóre badania sugerują też, że czekolada może mieć działanie prozapalne w skórze. To może wywoływać trądzik zapalny, który charakteryzujące się czerwonymi grudkami i krostkami, szczególnie w obecności bakterii wywołujących trądzik, wyjaśnił Delost.

 

–  Patogeneza trądziku jest skomplikowana. Odżywianie odgrywa pewną rolę, myślę, że możemy spokojnie powiedzieć, że czekolada i cukier są tylko jednym kawałkiem bardzo dużej układanki – powiedziała dr Farris. W każdym razie lepiej ich unikać – nie tylko dla dobra swojej cery.

Zdrowie
Powstała pierwsza lista leków krytycznych. Ministerstwo Zdrowia chce zabezpieczyć pacjentów
Materiał Promocyjny
Jaką Vitarą na różne tereny? Przewodnik po możliwościach Suzuki
Obszary medyczne
Współpraca, determinacja, ludzie i ciężka praca
Zdrowie
"Czarodziejska różdżka" Leszczyny. Bez wotum nieufności wobec minister zdrowia
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Zdrowie
Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży - o co zadbać i czego się wystrzegać
Materiał Promocyjny
Psychologia natychmiastowej gratyfikacji w erze cyfrowej