Co jeść, by uniknąć bólu stawów

Codzienna porcja ruchu i zmiana odżywiania mogą zmniejszyć ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów.

Publikacja: 21.11.2019 14:46

Główną przyczyną destrukcji chrząstki stawowej są procesy zapalne. Możemy zmniejszyć ich ryzyko dzię

Główną przyczyną destrukcji chrząstki stawowej są procesy zapalne. Możemy zmniejszyć ich ryzyko dzięki diecie.

Foto: Adobe Stock

Kiedyś problemy ze stawami uważane były przede wszystkim za przypadłość wieku podeszłego, która polega na tym, że z czasem chrząstka stawowa się zużywa, powodując u seniorów ból i ograniczenia ruchowe. Dziś wiadomo już, że koncepcja „zużycia" nie jest do końca prawdziwa, a dzięki zdrowszemu stylowi życia można zachować sprawność stawów do późnej starości.

Bierność i przesyt

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Zdrowie
Potrzebujesz dofinansowania do protezy lub rehabilitacji? Fundacja Poland Business Run szuka beneficjentów!
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem
Zdrowie
Pilotażowy program tabletki „dzień po” w aptekach bez spektakularnych efektów
Zdrowie
Czy grozi nam medyczny blackout?
Zdrowie
Badanie CeZ: Z narzędzi AI korzysta niecałe 5 proc. podmiotów leczniczych w Polsce
Zdrowie
Paweł Walicki, CMP: Profilaktyka powinna znaleźć się w gestii lekarza rodzinnego