Reklama
Rozwiń

Francuscy naukowcy: Zakażamy się w barach i restauracjach. W transporcie publicznym i sklepie - nie

Spędzanie czasu w barach i restauracjach zwiększa ryzyko zakażenia koronawirusem - stwierdzili francuscy naukowcy. Ich zdaniem wielkim ryzykiem nie jest korzystanie z komunikacji zbiorowej i zakupy w sklepach.

Aktualizacja: 17.12.2020 21:52 Publikacja: 17.12.2020 21:37

Francuscy naukowcy: Zakażamy się w barach i restauracjach. W transporcie publicznym i sklepie - nie

Foto: Fotorzepa/ Jakub Mikulski

qm

Najnowsze badanie potwierdza, że kontakty towarzyskie i jedzenie poza domem to znacznie bardziej niebezpieczne czynności, niż korzystanie z transportu publicznego czy zakupy. Naukowcy z francuskiego Instytutu Pasteura próbowali dowiedzieć się, jakie czynniki - takie jak wykonywane zawody, rodzaj transportu, odwiedzane miejsca - wpływają na to, że mieszkańcy Francji zakażali się koronawirusem.

- Zauważyliśmy zwiększone ryzyko związane z odwiedzaniem barów i restauracji - powiedział Arnaud Fontanet, epidemiolog i członek rady naukowej, wspomagającej rząd w walce z pandemią. Badanie nie zostało jeszcze zrecenzowane. Przeprowadzono je w październiku i listopadzie, gdy we Francji dopiero wprowadzano godzinę policyjną, a następnie kolejne restrykcje, które stopniowo doprowadziły do częściowego lub całkowitego zamknięcia większości zakładów pracy.

RP.PL tylko 19 zł za 3 miesiące!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1034
Świat
Rabin Stambler: Polska to wielka pozytywna niespodzianka. Lubię mówić po polsku
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1032
Świat
Olaf Scholz „warknął” na Andrzeja Dudę. Arkadiusz Mularczyk: „To przez reparacje”
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1031
Materiał Promocyjny
„Nowy finansowy ja” w nowym roku